Swichum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Swichum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Swichum Wapen van Swichum
Details Details
Swichum
Swichum
Situering
Provincie Friesland (Fryslân)
Gemeente Leeuwarden
Coördinaten 53° 9′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2005) 60
Overig
Postcode 9087
Netnummer 058
Belangrijke verkeersaders N31, A32
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Swichum is een Fries dorp, dat in de Nederlandse gemeente Leeuwarden ligt. Het telt ongeveer 60 inwoners.

Beschrijving[bewerken]

Swichum ligt een paar kilometer ten zuiden van de stad Leeuwarden tussen de dorpen Wirdum en Warga. Swichum maakte tot 1 januari 1944 deel uit van de gemeente Leeuwarderadeel.

De geschiedenis van Swichum gaat terug tot voor het begin van de christelijke jaartelling. Swichum was oorspronkelijk een natuurlijke verhoging te midden van moerassen en meren. In de tiende eeuw kreeg Swichum door dijkenbouw een vaste verbinding met Goutum en Leeuwarden.

Op de gedeeltelijk afgegraven terp van het dorp staat de Nicolaaskerk uit het jaar 1234, gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra. Het gebouw wordt niet meer voor erediensten gebruikt. De kerk is in beheer van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Wigle van Aytta van Zwichem, uit het Fries gelatiniseerd tot Viglius ab Aytta Zuichemus (Wirdum, 19 oktober 1507 – Brussel, 8 mei 1577), werd in Swichum geboren. Hij was een vooraanstaande Nederlandse staatsman, die een grote rol speelde in het bestuur van de Nederlanden onder Karel V en Filips II. Daarnaast heeft hij naam gemaakt als humanist, rechtsgeleerde, legist en verdediger van het katholicisme. Viglius maakte carrière op grond van zijn bekwaamheden, niet op grond van afkomst en geboorte als zoon van een Friese herenboer.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]