Achter de Hoven (Leeuwarden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Achter de Hoven
Wijk van Leeuwarden
Map NL - Leeuwarden (2007) - Achter de Hoven.PNG
Kerngegevens
Gemeente Leeuwarden
Coördinaten 53°11'47,980"NB, 5°48'38,200"OL
Oppervlakte 43 ha.  
Inwoners (2017) 2.440[1]

Achter de Hoven is de naam van een wijk in het oosten van Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland. De wijk is gelegen aan de spoorlijn Leeuwarden - Groningen, de Pieter Stuyvesantweg (rondweg) en de Potmarge.

De wijk bestaat uit de Vegelinbuurt, Fruitbuurt en het Rode Dorp. De Vegelinbuurt is gebouwd als arbeidersbuurt aan het eind van de 18e eeuw. Het Rode Dorp kenmerkt zich door de "rode" dakpandaken van de huizen. De straat Achter de Hoven loopt van de Blokhuisbrug naar de Spoorstraat.

De naam Achter de Hoven betekent eigenlijk achter de tuinen. De wijk ligt op de plek waar oorspronkelijk het buitenverblijf Mariënburg van Maria Louise van Hessen-Kassel, bijgenaamd Marijke Meu of Marijke Muoi (Fries voor Tante Marijke) heeft gestaan. Tevens waren op deze plek vroeger tuinderijen van de burgers van Leeuwarden.

In de Vegelinbuurt bestaan de straatnamen uit namen van weldoeners uit het eind van de 18e eeuw. De straatnamen in het Rode Dorp verwijzen naar het tuinderijverleden. De straatnamen van de Fruitbuurt bestaan uit de namen van fruit.

De wijk ligt naast de fabrieken van Koopmans en Friesche Vlag. Op de huidige plek van de woonwijk was het bedrijf Casolith gevestigd. Voor de werknemers van deze fabrieken is er in het verleden een treinhalte geplaatst. Na lange tijd een spoorstation te zijn geweest stopten er in de spitsuren een paar treinen op de Leeuwarden Achter de Hoven. Het station is in augustus 2018 gesloten.