Zaailand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zaailand
Het Wilhelminaplein in 2014
Het Wilhelminaplein in 2014
Geografische informatie
Locatie       Leeuwarden
Coördinaten 53° 12′ NB, 5° 48′ OL
Algemene informatie
Aangelegd in 1954
Naam sinds 1958
Detailkaart
Zaailand (Binnenstad)
Zaailand

Het Zaailand (ook Zaailandplein in de media) is de niet-officiële, maar veelgebruikte benaming voor het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Officieel is Zaailand de naam van de straat aan de zuidzijde van het plein. Het is een buurt in de Binnenstad.

Aan de westzijde staat het Paleis van Justitie. Het plein werd in het verleden gebruikt voor markten, de kermis, en andere evenementen, zoals de Dancetour.

Nieuw Zaailand[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 werd begonnen met de realisatie van een vernieuwd Zaailand. Van februari 2009 tot april 2010 is het bestaande winkelgedeelte gerenoveerd, de ronding aan de kant van het Wilhelminaplein werd afgebroken en de gevels langs het Ruiterskwartier en het Zaailand zijn vernieuwd. Van maart 2010 tot oktober 2011 is het winkelcentrum uitgebreid met circa 3000 m² winkels, verdeeld over de kelderverdieping, begane grond en eerste verdieping. De parkeergarage onder Zaailand is compleet afgebroken en daarna verdiept, waardoor er circa 700 extra parkeerplaatsen zijn gerealiseerd ten opzichte van de oude garage. De garage werd in maart 2011 geopend.

De plannen voor Nieuw Zaailand werden niet onverdeeld enthousiast ontvangen. De actiegroep ‘Zaailand Nee, Referendum Ja’ vroeg een referendum aan. Op 24 mei 2006 konden de inwoners zich uitspreken over de nieuwbouwplannen. Aangezien de opkomst bij het referendum te laag was, gingen de nieuwbouwplannen door.

Kunst en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2008 werd het plein door kunstenaar Henk Hofstra voorzien van een aantal enorme geschilderde spiegeleieren.[1]
  • Een van de onderdelen van de renovatie van het plein vanaf 2009 was de komst van het Fries Museum. De vestiging aan het Zaailand werd in september 2013 geopend door koningin Máxima.
  • Eind 2013 is de actie 3FM Serious Request op het Wilhelminaplein gehouden
  • In april 2017 werd The Passion hier opgevoerd.[2]
  • In augustus 2018 lag Zaailand op de route van de Reuzen van het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe.


Zie de categorie Wilhelminaplein (Leeuwarden) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.