Zaailand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het plein anno 2007.
Het plein anno 2013. Aan de oostzijde het nieuwe Fries Museum.

Het Zaailand (ook Zaailandplein in de media) is de niet-officiële, maar veelgebruikte benaming voor het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Officieel is Zaailand de naam van de straat aan de zuidzijde van het plein.

Aan de westzijde staat het Paleis van Justitie. Het plein werd in het verleden gebruikt voor markten, de kermis, en andere evenementen, zoals de Dancetour.

Nieuw Zaailand[bewerken]

De voorbereidingen voor de herinrichting van het Zaailand begonnen begin oktober 2007. In april 2009 is men begonnen met de realisatie van een vernieuwd Zaailand. Van februari 2009 tot april 2010 is het bestaande winkelgedeelte gerenoveerd, de ronding aan de kant van het Wilhelminaplein zijn afgebroken en de gevels langs het Ruiterskwartier en het Zaailand zijn vernieuwd. Van maart 2010 tot oktober 2011 is het winkelcentrum uitgebreid met circa 3000 m² winkels, verdeeld over de kelderverdieping, begane grond en eerste verdieping. De parkeergarage onder Zaailand is compleet afgebroken en daarna verdiept, waardoor er circa 700 extra parkeerplaatsen zijn gerealiseerd ten opzichte van de oude garage. De garage werd in maart 2011 geopend. Ook zal het Fries Museum gaan huisvesten op Zaailand en komt er een nieuwe pleinwand. Het ligt in de planning dat dit in 2013 wordt afgerond.

De plannen voor Nieuw Zaailand werden niet onverdeeld enthousiast ontvangen. De actiegroep ‘Zaailand Nee, Referendum Ja’ vroeg een referendum aan. Op 24 mei 2006 konden de inwoners zich uitspreken over de nieuwbouwplannen. Aangezien de opkomst bij het referendum te laag was, gingen de nieuwbouwplannen door.

Trivia[bewerken]