Bilgaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bilgaard
Wijk van Leeuwarden
Map NL - Leeuwarden (2007) - Bilgaard.PNG
Kerngegevens
Gemeente Leeuwarden
Coördinaten 53°12'47"NB, 5°47'35"OL
Oppervlakte 93 ha.  
Inwoners (2017) 6.235[1]

Bilgaard is één van de grootste wijken van Leeuwarden, hoofdstad van de Nederlandse provincie Friesland, en ligt in het noorden van de stad tussen het Valeriuskwartier en de Vrijheidswijk. Bilgaard is een schoolvoorbeeld van de naoorlogse woningbouw; een stempelstructuurwijk ontworpen door Van den Broek en Bakema.

In de wijk wonen relatief veel ouderen en allochtonen. Er zijn veel betrekkelijk goedkope woningen in zowel laag- als hoogbouw. Het netto huishoudinkomen in Bilgaard ligt wat lager dan in de rest van Leeuwarden. De buurtcontacten zijn erg sterk.

Vanwege oplopende leegstand zijn drie flatgebouwen met huurwoningen gesloopt. Ook zijn er veel huurwoningen verkocht. Als gevolg van deze aanpak komt Bilgaard weer in balans. De wijkaanpak richt zich thans op verbetering, vervangende nieuwbouw en fysiek beheer.

Boerderij Bilgaard op een kaart van de gemeente Leeuwarden uit 1866

Trivia[bewerken]

  • Het winkelcentrum van Bilgaard (de Bilgaardpassage) is op 24 augustus 2006 bijna volledig door brand verwoest. Op 9 december 2010 opende burgemeester Ferd Crone het compleet vernieuwde winkelcentrum.
  • Ten noorden van de wijk ligt een natuurgebied met onder andere het Taniameer, tevens ijsbaan van Bilgaard, inclusief een kampeerterrein rondom de voormalige state Taniaburg.

Externe link[bewerken]

Bron[bewerken]