Techum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Techum
Buurt van Leeuwarden
Kerngegevens
Provincie Friesland
Gemeente Leeuwarden
Plaats Leeuwarden
Wijk De Zuidlanden
Coördinaten 53°9'58,399"NB, 5°47'54,200"OL
Oppervlakte 90 hectare (73h land)  
Inwoners
(2017)
1.385[1]
Foto's
Zicht op Techum
Zicht op Techum

Techum is een buurtschap annex wijkdorp in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland. In 2022 telde het 1.900 inwoners.

Het ligt ten zuiden van Jabikswoude in het zuiden van de stad Leeuwarden. Techum is een woonwijk die in de vorm van een dorp is gebouwd. Het maakt onderdeel uit van de grotere wijk De Zuidlanden. Door de buurtschap stroomt de Boorne, ook bekend als Ouddiep.

De bedoeling is dat de wijkdorpen eigen blauwe plaatsnaamborden krijgen. In 2009 werd die van Techum geplaatst maar is daarna weer verwijderd omdat het toen nog geen officiële bebouwde kom was. Of en wanneer de borden terugkomen is niet bekend.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bewoning langs de Boorne
Boerderij Techum

Techum was een bestaande terpbuurtschap. In de 12e eeuw werd de plaats in een kopie van een document uit 944 vermeld als Dacheim. In 1451 werd het vermeld als Teghum, in 1472 als Theigghum, in 1511 als Tichum en in 1848 als Techum. De plaatsnaam verwees naar het feit dat woonplaats van de persoon Daca was. De terp bestond waarschijnlijk een tijdlang uit een grote boerderij.

In 1840 bestond de buurtschap uit vijf huizen en had 32 inwoners. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd het niet echt meer als een eigen plaats gezien en zo verdween de plaatsnaam. Er stond nog wel een boerderij die de naam droeg van de plaats. Het is hier naar dat het nieuwe wijkdorp is vernoemd. In 2006 is men begonnen met de bouw van de wijk. De boerderij en de terp zijn daarbij behouden.

De kop-hals-rompboerderij werd in 1870 gebouwd. Op het opschrift van de gevelsteen valt te lezen dat de eerste steen was gelegd door K.G. van der Hem. In 2011 werd de toen wat vervallen boerderij opgekocht door het adviesbureau van de gemeente Leeuwarden om zich erin te vestigen en de boerderij te restaureren.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap/wijkdorp kent twee basisscholen, Teresa en De Pionier.