Hempens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hempens
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hempens (Friesland)
Hempens
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Leeuwarden
Coördinaten 53° 11′ NB, 5° 50′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
285[1]
Overig
Postcode 9086
Woonplaatscode 1202
Foto's
Martinuskerk
Martinuskerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Hempens (Fries: Himpens) is een dorp in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland. Hempens ligt direct ten zuiden van de stad Leeuwarden in de wijk Hempens/Teerns & Zuiderburen. Hempens vormt samen met Teerns een tweelingdorp, bekend onder de naam "Hempens-Teerns". In 2021 telde het tweelingdorp 285 inwoners. De twee dorpen worden gescheiden van elkaar door Nauwe Greuns.

In 2012 werd de dorpsvaart, die in de jaren 60 van de twintigste eeuw gedempt werd, weer uitgegraven. In het postcodegebied van Hempens liggen de buurtschappen Zuiderburen en Hoek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is van oorsprong een streekdorp. In 1463 was de schrijfwijze van de plaats al Hempens. De naam verwijst naar de persoon Hempe.

In 1806 werd er een oudere kerk vervangen, maar deze brandde in 1945 bijna geheel af. De kerk werd in 1948 herbouwd, de huidige Martinuskerk. Het dorp is verder gegroeid in de periode daarna. Aan het einde van de twintigste eeuw werd een deel van het dorpsgebied afgestaan aan de stad Leeuwarden.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 is de korfbalvereniging van Hempens samengegaan met die uit Goutum. De vereniging heet Wêz Warber en Fluch. Het dorp heeft verder enkele kleinere sportverenigingen zoals een biljartclub.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

In Hempens staat het gezamenlijk dorpshuis van het tweelingdorp, waarin onder meer een toneelvereniging zit. Tezamen hebben de dorpen een maandelijkse dorpskrant.

De gezamenlijke dorpsbelangenvereniging beheert een amfitheater aan het water, met veel culturele evenementen in de lente en de zomer.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Hempens heeft een tijdje een school gehad; de Skoalledyk herinnert daar nog aan.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hempens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.