Goutum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Goutum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Goutum Wapen van Goutum
Details Details
Goutum
Goutum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Leeuwarden Leeuwarden
Coördinaten 53° 11′ NB, 5° 48′ OL
Algemeen
Inwoners 3000
Overig
Postcode 9084
Netnummer 058
Foto's
Goutum: Agneskerk
Goutum: Agneskerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Goutum is een dorp in de Nederlandse provincie Friesland en ligt in de gemeente Leeuwarden, grenzend aan de stad Leeuwarden, met als scheidslijn het Van Harinxmakanaal. Door de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk De Zuidlanden (periode 2006-2020, ten zuiden van Goutum) komt het dorp binnen de stad Leeuwarden te liggen.

Geschiedenis[bewerken]

Goutum was oorspronkelijk een terpdorp. De terp is echter rond 1900 geheel afgegraven. Sinds de 14e eeuw stond op de westkant van de terp de Wiarda State. Deze is in 1882 afgebroken en alleen een marmeren gedenkteken met tekst herinnert ter plekke nog aan het monumentale slot, domicilie van resp. de adellijke families Wyarda, Van Eminga en Van Cammingha. Rond de kerk bevinden zich een aantal interessante monumentale panden: de pastorie met koetshuis, de kosterij met paardenstalling, een schoolmeesterhuis en een bakkerswoning.

Kerk[bewerken]

De Agneskerk was oorspronkelijk gewijd aan de heilige Agnes. Na diverse verbouwingen en o.a. uitbreiding met een zadeldaktoren is de huidige Agneskerk, omgeven door lindebomen en een smeedijzeren hek, een sieraad binnen de oude dorpskern. Onder de toren bevindt zich een grafkelder. De kerk bevat een Van Damorgel uit 1864.

Jabikspaad[bewerken]

De oostelijke route van het Jabikspaad, de Friese Camino de Santiago, gaat door Goutum en de wijk Jabikswoude. Het Jabikspaad is 130 kilometer lang en loopt van Sint Jacobiparochie naar Hasselt.

Trivia[bewerken]

Geboren in Goutum[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]