Rodenbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rodenbroek
Kadastrale kaart van 1822, met Rodenbroek
Locatie Heerlen
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen, mergel
Gebouwd in 14e eeuw
Gesloopt in 1918

Rodenbroek was een kasteel in de Nederlandse stad Heerlen, provincie Limburg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding is in 1383, toen Simon Huen met Rodenbroek werd beleend. Dit gebeurde door zowel de hertog van Brabant als de aartsbisschop van Keulen, omdat Rodenbroek een dubbelleen was. Ook was het een zogenaamd stokleen: dergelijke lenen waren alleen in mannelijke lijn overerfbaar.

De nazaten van Simon gingen zich Van Rodenbroeck noemen, naar het kasteel. De familie bleef tot 1654 in bezit van Rodenbroek. In dat jaar verkochten Cornelia van Rodenbroeck en haar echtgenoot Peter Wouters het huis aan Peter Heuts.

Begin 20e eeuw werd Rodenbroek aangekocht door NV Bergerode. Dit bedrijf liet het huis in 1918 slopen vanwege de bruinkoolwinning op die locatie.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Kasteel Rodenbroek is in de late middeleeuwen ontstaan als een zaalbouw. Later zijn er aan de oostzijde twee vleugels aan toegevoegd, zodat een u-vormig kasteel ontstond met een kleine binnenplaats. Het omgrachte kasteel bestond uit een hoge onderzijde van grote blokken of keien. De drie vleugels waren opgetrokken in baksteen, met hoekblokken in mergel. Elke vleugel werd afgedekt door een leien zadeldak tussen topgevels. De toegang tot het kasteel was aan de oostzijde, waar zich een stenen boogbrug over de gracht bevond.

Aan de zuidzijde van het slot stond waarschijnlijk een boerderij.