Prinsenhof (Venlo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Prinsenhof
Locatie Venlo, Nederland
Algemeen
Kasteeltype stadskasteel
Bouwmateriaal baksteen/mergel
Eigenaar Huis Gelre
Huidige functie verdwenen
Gebouwd in ca. 1275
Gesloopt in 1614
Kaart

De Prinsenhof, ook Hertogenhof genoemd, was een terrein met een versterkt huis in Venlo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1275 bouwde de toenmalige landheer een versterkt huis 100 meter zuidelijk van de huidige Martinusbasiliek. Het was een stenen huis met een mergelen fundament. In de 14e eeuw werd het gebouw uitgebreid en werden twee torens gebouwd. In de volgende eeuwen werd het huis steeds verder uitgebreid en werd de hof uitgebreid met een stal, een rosmolen, een tiendschuur en tuinen.

Hoe de Prinsenhof teloor is gegaan is niet helemaal zeker. Wel wordt aangenomen dat hij grotendeels verwoest is door een beschieting in 1511. Daarna is hij niet meer helemaal opgebouwd. Tegen het einde van de 16e eeuw waren de gebouwen vervallen.

In 1613 stonden hertog Albert en hertogin Isabella de Prinsenhof af aan de Minderbroeders. De hof moet toen volledig met de grond zijn gelijkgemaakt en op het terrein verrees een klooster.

Gouvernement[bewerken | brontekst bewerken]

Later werd zuidoostelijk van de kloosterkerk een groot pand gebouwd voor de stadscommandant. Dat pand werd Gouvernement genoemd maar later ook abusievelijk Prinsenhof omdat historici dachten dat Prinsenhof en Gouvernement hetzelfde waren of toch op zijn minst op dezelfde plek hebben gelegen.

Na het vertrek van de huzaren - het klooster was tijdens de Franse overheersing veranderd in een kazerne - in 1913 werden Minderbroederskazerne en Gouvernement gesloopt.

Archeologisch onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 werden tijdens graafwerkzaamheden resten van de Prinsenhof gevonden. Bij daarop volgend archeologisch onderzoek werd ook een uit 900 daterende gracht blootgelegd. Dit geeft aan dat in de 9e eeuw al een dorp van enige omvang in dit gedeelte van de latere stad lag.[1]