Warenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Warenberg
De voorburcht van kasteel Warenberg
Locatie Haelen
Algemeen
Huidige functie zorgcentrum
Gebouwd in vóór 1288
Gesloopt in midden 19e eeuw
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 19966
Bijzonderheden voorburcht is behouden gebleven
Warenberg op een kaart uit 1550

De Warenberg was een kasteel in het Nederlandse dorp Haelen, provincie Limburg. De voorburcht is behouden gebleven en is een rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Warenberg was oorspronkelijk een leengoed van Horn. De eerst bekende eigenaar was de in 1288 geridderde Jacob van Ghoor de Warremberg, verwant aan het geslacht Van Horn. Door huwelijk kwam Warenberg in 1420 bij de familie Van Erp genaamd Warenberg terecht.

Willem van Erp verkocht in 1576 het kasteel aan zijn tante Elisabeth van Erp, de weduwe van Rutger van Pollart. De familie Van Erp verpachtte het kasteel in 1633 aan Cornelis van Randeraedt, scholtis van het graafschap Horn.

In 1635 raakte het landgoed bij een erfenis verdeeld. Hans Melchior von Ellerborn, zoon van Jan van Erp, kreeg een helft toebedeeld, terwijl de andere helft naar het aangetrouwde familielid Jan Willem Bock tot Pattern overging. In 1656 kwamen beide helften weer bij elkaar toen Werner, zoon van Jan Willem, zijn deel overdroeg aan Hans Melchior.

Na het overlijden van Hans Melchior in 1698 ging Warenberg als erfenis naar Hans Adam baron van Bock. Zijn familie wist Warenberg tot begin 19e eeuw in bezit te houden. Hierna kwam Warenberg aan de familie Van Keverberg, die tevens eigenaar was van kasteel Aldenghoor. De laatste erfgenaam, baron De Weichs, verkocht het goed in 1905.

Anno 2023 is de hoeve op de voorburcht in gebruik als zorginstelling.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Warenberg bestond uit een hoofd- en voorburcht. De omgrachte hoofdburcht had een afmeting van 60 bij 50 meter en werd gevormd door het rechthoekige hoofdgebouw en lagere dienstgebouwen. In het hoofdgebouw bevond zich een kapel. Ten noorden van de hoofdburcht lag een omgrachte tuin, die via een brug over de gracht bereikbaar was vanuit de hoofdburcht. Medio 19e eeuw is het kasteel afgebroken.

De voorburcht meet 80 bij 54 meter en is gelegen ten zuiden van de hoofdburcht. De huidige bebouwing betreft een hoeve uit begin 19e eeuw. Dit bakstenen, u-vormige gebouw heeft in de zuidgevel een toegangspoort. Oorspronkelijk was de voorburcht ook omgracht en lag er aan de noordzijde een toegangsbrug naar de hoofdburcht.

Het kasteel Warenberg is vermoedelijk in de bedding van de Haelense Beek gebouwd. De beek is in de loop der tijd onderdeel geworden van het grachtenstelsel rondom het kasteel. Nadat de grachten in de 19e eeuw waren gedempt, herkreeg de Haelense Beek weer zijn oorspronkelijke loop.

Zie de categorie Heythuyserweg 40, Horn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.