Steinhagen (Sevenum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Steinhagen
Steinhagen begin 20e eeuw
Locatie Sevenum
Coördinaten 51° 25′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Gebouwd in 1659
Gesloopt in circa 1926
Herbouwd in circa 1930, als boerderij
Monumentale status gemeentelijk monument
De huizen Steinhagen (onder) en Schenkenburg (boven) in 1729

Steinhagen is de naam van een boerderij en een voormalig adellijk huis in het Nederlandse dorp Sevenum, provincie Limburg. Het huis lag tegenover het kasteel Schenkenburg. De huidige boerderij is een gemeentelijk monument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het huis werd in 1659 gebouwd door het echtpaar Andries Schenck van Nydeggen en Elisabeth Romer. Zij wisten in 1662 ook het huis De Donck te bemachtigen. Steinhagen werd geërfd door hun zoons Johan Adam en Dierick.

Johanna Adriana Sibilla Romer kreeg in de 18e eeuw het huis in bezit, waarschijnlijk via een erfenis. Door haar huwelijk met Arnold Carl Philip graaf von Varo in 1747 kwam Steinhagen uiteindelijk bij hun kleinzoon Carl Ludwig Franz graaf von Varo terecht. Hij verkocht het huis begin 19e eeuw aan Mathijs Berkels, die op dat moment het huis bewoonde als pachter. Rond 1926 lieten zijn nazaten het 17e-eeuwse huis grotendeels afbreken, waarna ze op dezelfde locatie een boerderij bouwden.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het huis Steinhagen was oorspronkelijk een blokvormig herenhuis van twee bouwlagen, afgedekt met een schilddak met leistein. Het huis had een afmeting van 12 bij 15 meter. Er stond een kleine aanbouw tegen de westgevel, die na 1745 is vervangen door een bedrijfsgedeelte, waaronder een potstal. Rond 1745 blijkt het huis een zadeldak te hebben, dat in later tijden echter weer door een schilddak is vervangen. Rond 1820 werd op de zuidzijde van het terrein een langgerekte schuur gebouwd.

Op het kasteelterrein lagen tuinen en boomgaarden en het geheel werd omgeven door een rechthoekige gracht. Voor de aanleg van het huis Steinhagen moest de Molenbeek worden omgelegd.

Rond 1926 werd het oude herenhuis grotendeels afgebroken en vervangen door een nieuwe boerderij.

Boerderij[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige boerderij Steinhagen(hoeve) dateert uit circa 1930 en bestaat uit vier vleugels rondom een binnenplaats. Aan de noordoostzijde van de boerderij is nog een deel van het 17e-eeuwse muurwerk van het huis Steinhagen aanwezig in de schuur. De jaartalankers zijn hergebruikt. De boerderij is een gemeentelijk monument.

Van 2018 tot 2021 werd de boerderij verbouwd tot appartementencomplex.[1]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Steinhagerstraat 52, Sevenum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.