Wymarse Molen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wymarse Molen
Wymarse Molen
Basisgegevens
Plaats Arcen
Waterloop Lingsforterbeek
Bouwjaar 1677 / 1990
Type Watermolen
Kenmerken bovenslagmolen, onderslagmolen
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan
Huidig gebruik  korenmolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  8268
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Wymarse Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Wymarse Molen of Kasteelmolen is een watermolen op de Lingsforterbeek in Arcen in de Nederlandse gemeente Venlo. De molen werd rijksmonument in 1969.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De molen behoorde tot de bezittingen van het kasteel Arcen en stond ten zuiden van het oorspronkelijke kasteel, dat tijdens het beleg van Venlo in 1646 werd verwoest.[2] De huidige molen werd gesticht in 1677.

In 1856 had de molen twee onderslagraderen: een voor de oliemolen en een voor de korenmolen die in het gebouw gevestigd waren. In 1881/2 werd de molen verbouwd, waarbij een onderslagrad en een bovenslagrad werden aangebracht, die samen een stalen koningspil aandreven.

In 1944 werd de Wymarse Molen zwaar beschadigd. De restanten raakten steeds verder in verval totdat in 1978 de Stichting Het Limburgs Landschap eigenaar werd van het kasteel, de kasteeltuinen en de molen. Ook werd de Stichting Behoud Watermolen Arcen opgericht. Er werden plannen voor restauratie gemaakt en nadat het kasteel en de kasteeltuinen waren opgeknapt, is in 1990 ook de watermolen gerestaureerd.

Huidige functie[bewerken | brontekst bewerken]

Eigenaar van de Wymarse Molen is de Stichting Het Limburgs Landschap. In de molen bevindt zich de graanbranderij "De IJsvogel". De molen en de branderij zijn van april t/m oktober tegen betaling te bezoeken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wymarse Molen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.