Nunhem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nunhem
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Nunhem
Details
Nunhem
Nunhem
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Leudal Leudal
Coördinaten 51° 15′ NB, 5° 58′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2012) 674
Overig
Postcode 6083
Netnummer 0475
Belangrijke verkeersaders N273
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nunhem (uitgesproken als Nunem) is een kerkdorp in de Nederlandse provincie Limburg en maakt deel uit van de gemeente Leudal.

Geschiedenis[bewerken]

De plaats komt in 1224 als Numen. De naam zou teruggaan op de samenstelling van Nieuw en Heem, wat "nieuwe woonplaats" betekent. De parochie Nunhem wordt eveneens vermeld in 1224. Op die datum wordt het patronaatsrecht en het personaat van Nunhem door Dirk van Altena en zijn vrouw Ymaina overgedragen aan de abdij van Averbode. De Parochie Nunhem was verbonden met de kloosters van Keizerbos (Neer) en Sint-Elisabethsdal (Nunhem)

Naast een kerk ontstond in de middeleeuwen ook een kasteel. De huidige dorpskern ontwikkelde zich vooral in de 20e eeuw.

Nunhem maakte van 1450 tot 1568 deel uit van het toen bestaande Graafschap Horn.

Nunhem was tot 1942 een zelfstandige gemeente, en behoorde sindsdien, tot 2007, bij de gemeente Haelen. In dat jaar ging Haelen, en daarmee Nunhem, op in de fusiegemeente Leudal.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Nunhem ligt in de vallei van de Haelense Beek, welke in noordelijke richting stroomt. De hoogte bedraagt ongeveer 22 meter, waarmee Nunhem in het laagterras van de Maas ligt, getuige ook de aanwezigheid van een steenfabriek.

Ten noordwesten van Nunhem bevindt zich het natuurgebied Leudal.

Geboren in Nunhem[bewerken]

Verenigingsleven[bewerken]

Nadat in 2005 het Limburgs Kampioenschap in de vijfde divisie binnengehaald werd door Nunhem, haalde de fanfare van Nunhem ook het Nederlands kampioenschap binnen in dezelfde divisie.

Voorzieningen[bewerken]

Het dorp kent enkele cafés en een enkele winkel, alsmede een camping.

Leukste dorp van Limburg[bewerken]

Op 22 mei 2009 werd Nunhem uitgeroepen tot het 'Leukste dorp van Limburg'. Nunhem versloeg 174 andere dorpen in de wedstrijd welke gevolgd kon worden op L1 Televisie. Mensen konden via internet hun stem uitbrengen op het dorp dat zij het leukste vonden. Nunhem won met 3677 stemmen, tweede in de competitie werd Baarlo, dit dorp kreeg 3458 stemmen.

Zie ook[bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Buggenum, Haelen, Neer

Externe links[bewerken]