Motorrijtuig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie het artikel Motorvoertuig voor de voertuigen die niet over het spoor gaan.
Nederlands dieselelektrisch motorrijtuig type DE 1
Belgische motorwagen reeks 46, geproduceerd door Brossel
Een GAZ-12 ZIM-motorrijtuig (een GAZ-limousine uit de jaren 50) op een smalspoorlijn (750mm) voor de brug over de Zuidelijke Boeg nabij het Oekraïense plaatsje Gajvoron
Demonstratie van de Micheline in Nederland in 1932

Een motorrijtuig is een spoorwegrijtuig met een eigen aandrijving. Ook gemotoriseerde voertuigen zoals een bromfiets, bromscooter en snorfiets behoren tot de motorrijtuigen. Motorrijtuigen zijn te onderscheiden in elektrische en diesel(elektrische)motorrijtuigen. Dieselmotorrijtuigen worden veelal gebruikt op secundaire spoorlijnen waar het reizigersaanbod te beperkt is voor de inzet van dieseltreinstellen. Er bestaan ook elektrische motorrijtuigen, bijvoorbeeld vroeger de ZHESM- en Blokkendoos-motorrijtuigen. Meestal betreft het echter het aangedreven rijtuig van een treinstel dat niet los kan rijden, zoals bij de Nederlandse Spoorwegen het mDDM. Ook bij (oudere) trams is er sprake van motorrijtuigen en aanhangrijtuigen, zie verder: trammotorwagen.

Nederlandse motorrijtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

  • omC/omBC - oliemotorrijtuig (buiten dienst)
  • omBC - stroomlijnoliemotorrijtuig (buiten dienst)
  • Plan X "Blauwe Engel" (DE 1) - dieselelektrisch motorrijtuig (buiten dienst)
  • De Kameel - inspectierijtuig; dieselelektrisch motorrijtuig (buiten dienst)
  • Motorpost - elektrisch postrijtuig (buiten dienst)
  • Wadloper (DH 1) - dieselhydraulisch motorrijtuig (buiten dienst)
  • mDDM - elektrisch motorrijtuig voor aandrijving van een treinstam DD-AR

Van deze motorrijtuigen zijn de Motorpost en mDDM "echte" motorrijtuigen, in de zin dat ze bedoeld zijn om niet-aangedreven wagons of rijtuigen te trekken (of duwen). De Plan X en Wadloper reden alleen los of in combinatie met andere stellen uit dezelfde serie, waarbij alle stellen aangedreven waren. Van zowel de Plan X als Wadloper bestonden ook treinstelversies (tweedelig), die technisch weinig verschilden van een eendelige versies en daarmee ook gekoppeld konden rijden.

Belgische motorrijtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

In België spreekt men niet van motorrijtuigen, maar van motorwagens (of de Franse term Autorail) als men het heeft over een rijtuig met een eigen dieselmotor. Een rijtuig met een elektrische motor heette vroeger motorstel maar sinds december 2011 motorrijtuig. Hieronder vindt men enkele motorwagens terug:

Duitse motorrijtuigen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Multiple units, motor coaches and railcars van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.