Postrijtuig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Plan C postrijtuig P7920 in het Nederlands Spoorwegmuseum

Een postrijtuig is een rijtuig, speciaal ingericht voor het transporteren van poststukken. Vaak kon de post ook tijdens de rit worden gesorteerd.

In de jaren vijftig van de 20e eeuw werden voor de getrokken treinen van de Nederlandse Spoorwegen de postrijtuigen Plan C, Plan E en Plan L afgeleverd. Deze deden dienst voor postvervoer tot 1980-’83. Een rijtuig Plan C is bewaard gebleven bij het Nederlands Spoorwegmuseum en een rijtuig Plan L is bewaard gebleven bij de Stichting Historisch Dieselmaterieel.

Postwagen NS 242 2 043 HbbkkSS in het Nederlands Spoorwegmuseum.
Interieur van een postrijtuig

Voor postvervoer in treinstellen werden in de jaren dertig en jaren vijftig de rijtuigen type Pec, gebouwd. Deze konden rijden met de stroomlijntreinstellen gebouwd vanaf de jaren dertig en met de treinstellen Mat '54 (Hondekop). De laatste Pec’s werden buiten dienst gesteld in 1979. Hiervan is er een exemplaar bewaard gebleven bij het Nederlands Spoorwegmuseum.

Vanaf de jaren vijftig werden motorwagens Mat '24 (Blokkendoos) verbouwd tot motorpostrijtuigen. Vanaf 1965 werden zij vervangen door nieuwgebouwde motorpostrijtuigen (mP serie 3000). Vanaf de jaren zeventig werden er speciaal voor postvervoer gebouwde postgoederenwagens gebruikt, getrokken door de mP's. Sinds 1997 wordt in Nederland geen post meer per spoor vervoerd.

Enkele vroegere motorposten werden in de jaren negentig nog verbouwd tot dienstrijtuig of meetrijtuig. Een motorpostrijtuig (mP 3031) en Postwagen NS 242 2 043 HbbkkSS zijn opgenomen in de collectie van het Nederlands Spoorwegmuseum.