Station Antwerpen-Schijnpoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Antwerpen-Schijnpoort
Station Antwerpen-Schijnpoort
Opening 1873
Telegrafische code FNZG
Lijn(en) 12 - 27A
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2019)
-
-
-
Beheerder NMBS
Ligging
Coördinaten 51° 13′ NB, 4° 27′ OL
Station Antwerpen-Schijnpoort (Belgisch spoorwegstation)
Station Antwerpen-Schijnpoort
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Antwerpen-Schijnpoort is een goederenstation in Antwerpen langs het in 1873 geopende oostelijk ringspoor omheen de stad. Tot 1905 heette het station Zurenborg. Omdat de verwijzing naar Zurenborg geografisch niet correct was werd toen besloten het station naar de nabijgelegen Schijnpoort om te dopen.

Het station wordt doorsneden door spoorlijn 12 en spoorlijn 27A, zodat het uit 2 delen bestaat. Het zuidwestelijk deel gelegen langs spoorlijn 12 bestaat uit de spoorbundels C, D, E en F en beschikt verder nog over een werkplaats met ondervloerdraaibank en een wasstraat. Deze bundels worden vooral gebruikt om passagierstreinen te herstellen, onderhouden, reinigen en nadien te vormen tot nieuwe treinen.

Het noordoostelijk deel gelegen langs spoorlijn 27A bestaat uit de spoorbundels Q en T. Zij worden gebruikt voor het laden en lossen van containers en het wisselen van locomotief van de goederentreinen. Het wordt beheerd door B-Cargo.

Het premetrostation Schijnpoort ligt in de onmiddellijke omgeving aan de Schijnpoortweg. Ook het Antwerpse Sportpaleis ligt vlak bij het station.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De bron voor de gegevens is NMBS – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld. De cijfers geven een indicatie en hebben een foutenmarge, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn.