Station Antwerpen-Noord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Antwerpen-Noord
Station Antwerpen-Noord
Telegrafische code FNND
Lijn(en) 11 - 27C
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2019)
-
-
-
Beheerder NMBS
Ligging
Coördinaten 51° 18′ NB, 4° 23′ OL
Station Antwerpen-Noord (Belgisch spoorwegstation)
Station Antwerpen-Noord
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Antwerpen-Noord - voor 1927 en lang erna nog station Oorderen genoemd - is een groot vormingsstation in de haven van Antwerpen op het grondgebied van Oorderen. Het is het grootste rangeerstation van de Benelux en het op een na grootste rangeerstation in Europa met twee rangeerheuvels (40 en 56 verdeelsporen), alle uitgerust met railremmen. Er zijn acht bundels voor treinen: A1, A2, B1, B2, B3, C1, C2 en D. Bijkomend zijn er nog twee bundels voor locomotieven. In de bundel C2 zijn 3 types railremmen: 2 bergremmen, 7 dalremmen en 56 bundelremmen. De wissels en railremmen worden automatisch gestuurd door het computersysteem. Vanuit het seinhuis (blok 9) worden alle manoeuvres op de bundels C1 en C2 gecoördineerd.

Op 28 mei 2000 werd de tractiewerkplaats van Antwerpen-Dam verplaatst naar Antwerpen-Noord. Eind september 2001 werd Antwerpen-Dam gesloten en verhuisde de stelplaats naar Antwerpen-Noord.

In 2004 werd een gedeelte van dit station omgebouwd tot het station Antwerpen-Haven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De bron voor de gegevens is NMBS – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld. De cijfers geven een indicatie en hebben een foutenmarge, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn.