Schipholspoortunnel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schipholspoortunnel
Tunnel in aanbouw (1992).
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 46′ OL
Gaat onder Luchthaven Schiphol, Buitenveldertbaan, A4
Lengte totaal 5821 m
Lengte gesloten deel 5140 m
Breedte 29,74 m
Aantal sporen 4
Beheerder ProRail
Bouw
Bouwperiode 1973 - 1981 (I)
1989 - 2001 (II)
Opening 1981 (I)
2001 (II)
Bouwkosten ƒ 186 miljoen (I) (€ 84 miljoen)[1]
ƒ 500 miljoen (II) (€ 227 miljoen)[2][3]
Gebruik
Spoorlijn Spoorlijn Weesp - Leiden
Verkeersintensiteit 48 treinen per uur[4]
Schipholspoortunnel (groot-Amsterdam)
Schipholspoortunnel
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Schipholspoortunnel is een 5821 meter lange tunnel in de Schiphollijn tussen Amsterdam/Badhoevedorp en Hoofddorp. De tunnel werd in 1978 in gebruik genomen.

De tunnel ligt onder de vertrekhal van luchthaven Schiphol en gaat onder de Buitenveldertbaan door. Aan de andere kant ligt de tunnel net iets ten zuiden van de Zwanenburgbaan. Halverwege de tunnel ligt Station Schiphol Airport.

Eerste tunnel[bewerken | brontekst bewerken]

De tunnel is onderdeel van een tracé van Leiden Centraal naar Amsterdam Centraal, dat door een in 1963 aangestelde werkgroep onderzocht wordt. In 1969 wordt rapport uitgebracht van verschillende varianten. Als in 1973 wordt begonnen met de bouw van Schiphollijn zijn een aantal delen van de tunnel al gebouwd, die later moeilijk te realiseren waren geweest. Het gaat om een tunnelgedeelte van 500 meter onder een nieuwe startbaan en het stationsgedeelte onder het stationsgebouw. Tussen 1973 en 1977 wordt de twee kilometer lange noordelijke helft van de tunnel gebouwd, welke in 1978 klaar is. De bouw van de zuidelijke helft tussen Schiphol en Leiden begint in 1976 en is in 1981 klaar.

Verdubbeling[bewerken | brontekst bewerken]

Eind jaren negentig werd de tunnel verdubbeld van twee naar vier sporen wegens de toename van het treinverkeer. De verdubbeling is gereed gekomen in mei 2001. Naast de bouw van een nieuwe tunnelbuis wordt de bestaande tunnelbuis aangepast. Ook worden de perrons verlengd naar 430 meter om langere treinen te kunnen laten stoppen.

De voor een deel parallel lopende Abdijtunnel onder de Zwanenburgbaan ten behoeve van de Zuidtangent werd in 2002 opengesteld.

Configuratie[bewerken | brontekst bewerken]

De tunnel bestaat uit twee kokers, met elk twee sporen, dus vier sporen in totaal. Hiertussen ligt een vluchtgang. Ter plaatse van het station, met drie eilandperrons van elk 430 m lang, liggen zes sporen naast elkaar.

De Bloementunnel is een onvoltooide aftakking in de Schipholtunnel.

Bouwmethode[bewerken | brontekst bewerken]

De tunnel is uitgevoerd als de openbouwputmethode. Daar waar de tunnel de Buitenveldertbaan kruist zijn vier afzinkelementen met een lengte van elk 125 m toegepast. Deze elementen zijn voorgebouwd in een speciaal aangelegd bouwdok, in het tracé van de tunnel. Tijdens een onderhoudsperiode van de Buitenveldertbaan werd deze tijdelijk opengebroken waarna de afzinkelementen naar hun definitieve plek zijn gevaren.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]