Loopband (transportmiddel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel met loopbanden in het Rotterdamse metrostation Wilhelminaplein

Een loopband (ook rolband, rolbaan of rollend trottoir) is een soort horizontale of hellende roltrap voor personenvervoer, om op te staan (comfortabel als men zware bagage heeft) of over te lopen om zich snel te verplaatsen. Loopbanden worden toegepast in openbare gebouwen, zoals luchthavens, winkelcentra en warenhuizen en in metrostations (onder meer Wilhelminaplein in Rotterdam).

Loopbanden hoeven niet horizontaal te lopen, soms liggen ze in een helling. Desondanks zijn ze toegankelijk voor bagagekarretjes of winkelwagens. Dit concept wordt bijvoorbeeld toegepast op de luchthaven Schiphol, bij groothandel Makro en in winkelcentra zoals Haaglanden MegaStores.

Als (lopende) bandlift bij wintersport[bewerken]

Een bijzondere toepassing is in wintersportgebieden de loopband als skilift, ook wel (lopende) bandlift genoemd. Dergelijke kleine skiliften zijn ook te vinden bij indoorskibanen.

Vergelijkbare technieken[bewerken]

Een (in technische zin) min of meer vergelijkbaar apparaat dat wordt ingezet als fitnessmateriaal en als hulp- en/of onderzoeksmiddel op diverse gebieden, wordt ook loopband genoemd. Zie verder Loopband (fitness)

Voor het transport van goederen tijdens het productieproces wordt een vergelijkbare lopende band gebruikt.

Galerij[bewerken]