Bagage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige monument in Leiden, zie Bagage (Leiden).

Het woord bagage wordt gebruikt om een veelheid aan goederen aan te duiden die een persoon bij zich kan dragen. In letterlijke zin is het meestal een koffer, tas of rugzak die men meeneemt als men op reis gaat.

Het woord bagage komt oorspronkelijk uit het Oudfrans. Het woord 'bague' dat 'bundel' betekent stamt echter uit het het Germaans. De bagage die men in de loop van de jaren meenam op reis veranderde ook, vóór de Tweede Wereldoorlog nam men vooral kisten mee.

Het woord bagage wordt echter ook veel gebruikt in overdrachtelijke of figuurlijke zin. Zo kan men in de Nederlandse taal spreken van emotionele bagage, waarmee men dan doelt op de veelheid aan emotionele ervaringen die een mens ook met zich mee kan torsen.

Bagage

Bagage in het vliegtuig[bewerken]

In het vliegtuig wordt onderscheid gemaakt tussen handbagage en ruimbagage.

Ruimbagage[bewerken]

Over het algemeen mag een reiziger niet meer dan 20 kg ruimbagage hebben (in de business class 30 kg), verdeeld over een onbeperkt aantal colli. Ten aanzien van de grootte van ruimbagage geldt bij sommige luchtvaartmaatschappijen dat de som van de lengte, breedte en hoogte max. 158cm mag zijn. Voor overgewicht moet betaald worden: per kilogram 1% van het business-classtarief.

Tegenwoordig zijn de regels strikter. Bij sommige vluchten moet er per collo betaald worden, zodat het voor de reiziger voordeliger is om een grote koffer te gebruiken.

De ruimbagage wordt bij de check-in ingeleverd en gewogen. Er wordt een label gemaakt en aan het handvat van de koffer bevestigd. Tegenwoordig is dat label voorzien van streepjescode en de grootste luchthavens hebben een automatisch werkend distributiesysteem dat ervoor zorgt dat de koffers bij het juiste vliegtuig komen om daar door het luchthavenpersoneel te worden ingeladen.

Stapt de reiziger over op een andere vlucht, dan kan hij dat bij de check-in aangeven, zijn bagage wordt dan (indien mogelijk) voorzien van een label met de drieletterige code van de eindbestemming. Op het overstappunt wordt de bagage dan automatisch naar het volgende vliegtuig gebracht.

Bij aankomst worden de koffers uitgeladen, naar het luchthavengebouw gebracht en op een transportband gezet, waar de reizigers, nadat ze door de eventuele paspoortcontrole zijn gegaan, hun eigen bagage kunnen uitkiezen. Op de kleinste vliegvelden zijn geen transportbanden, daar pakken de reizigers hun koffer van het wagentje dat de koffers van het vliegtuig heeft gehaald.

Ondanks alle zorgen gebeurt het veelvuldig dat bagage onderweg zoekraakt. De reiziger kan dat voorkomen door voor vertrek een label met adresgegevens aan de koffer te hangen. Dergelijke labels worden vaak door het reisbureau geleverd. De luchtvaartmaatschappijen doen alle moeite om de teruggevonden koffers op het juiste adres te bezorgen.

Handbagage[bewerken]

Handbagage houdt de reiziger zelf bij zich. De afmetingen zijn beperkt, handbagage moet in de bagagekasten boven de zitplaatsen passen. Over het algemeen mag de som van de lengte, breedte en diepte van handbagage niet meer zijn dan 115cm in totaal. Zo hanteren ze bij KLM 55x35x25cm. Het gewicht is beperkt tot 5 à 10 kg. Vanouds verkocht de KLM kleine koffertjes die voor handbagage bedoeld waren en die de juiste afmetingen hadden.

Handbagage wordt meestal niet gewogen en vanouds mocht handbagage alleen worden gebruikt voor artikelen die onderweg nodig waren of die men zelf onder toezicht wilde houden. Als zodanig golden een camera, lectuur voor de duur van de reis, een regenjas en een paraplu. De handtas van een dame mocht niet worden gebruikt voor artikelen die in de ruimbagage thuishoorden. In de praktijk werd hier echter niet op gecontroleerd.

Sedert de jaren 70 wordt alle handbagage gecontroleerd op wapens. Zelfs onschuldige artikelen, zoals een puntige schaar, kunnen in beslag worden genomen.

Sinds 6 november 2006 mag slechts een geringe hoeveelheid vloeistof (zoals water, deodorant, gel, parfum, frisdrank) worden meegenomen, en wel in een doorzichtige tas. Men kan zelf een tas meenemen, maar men kan ook een tas op de luchthaven krijgen. Het maximum is 10 flesjes/tubes elk van hoogstens 100 mL.


Icoontje WikiWoordenboek Zoek bagage op in het WikiWoordenboek.