Instapkaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een instapkaart internationale Reis
Modernere vormen van de instapkaart: een mobiele instapkaart op een smartphone en een zelfgeprinte instapkaart na online inchecken.

Een instapkaart, dikwijls aangeduid met de Engelse benaming boarding pass, is een document uitgegeven door een luchtvaartmaatschappij dat een passagier toegang geeft tot een vliegtuig met recht op het gebruik van een stoel tijdens de vlucht. De passagier ontvangt zijn instapkaart bij het inchecken ("aanmelden") op het vliegveld, of print deze zelf uit bij online inchecken.

Sinds 2008 is het bij vertrek van sommige luchthavens ook mogelijk de instapkaart bij online inchecken op een mobiele telefoon te ontvangen, in de vorm van een QR-code (een tweedimensionale streepjescode) die als een MMS naar de telefoon wordt verstuurd of in de vorm van een sms die een weblink naar de QR-code bevat.

De minimale informatie die te vinden is op een instapkaart is:

  • identiteit van de passagier
  • het vluchtnummer
  • de datum en tijd waarop de vlucht vertrekt of waarop de passagier bij de gate aanwezig dient te zijn
  • het nummer van de gereserveerde stoel

Op de instapkaart [zie afbeelding rechtsboven] staat de toegewezen stoel 62K voor de passagier, de tijd dat de gate gesloten wordt 1735 en het gate nummer D64.

De instapkaart wordt getoond bij aankomst bij de gate. Hier wordt de kaart (meestal elektronisch) op echtheid gecontroleerd waarna de passagier met een deel van de kaart aan boord mag gaan.