Gate (vliegveld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een gate is de doorgang waardoor vliegtuigpassagiers de terminal verlaten als ze aan boord van het vliegtuig gaan.

Een juiste vertaling zou 'poort' zijn, maar op Nederlandse vliegvelden werd voorheen voor de vertaling 'uitgang' gekozen. Deze vertaling gaf vaak verwarring en spreekt men in Nederland van 'gate'.

Kleine vliegvelden, waar maar enkele vluchten per dag vertrekken, hebben aan één gate genoeg, maar de meeste luchthavens hebben meerdere gates. De reizigers krijgen te horen bij welke gate ze zich moeten melden.

Bij de gate is meestal een wachtruimte waar de reizigers zich verzamelen tot ze toestemming krijgen om in te stappen. Soms hebben meerdere gates een gemeenschappelijke wachtruimte. Bij het instappen moeten ze de instapkaart tonen. Soms moet de instapkaart al getoond worden voordat de reizigers in de wachtruimte komen.

Het vliegtuig wordt bij voorkeur in de buurt van de gate geparkeerd, zodat de reizigers het vliegtuig lopend kunnen bereiken. Bijna alle internationale luchthavens beschikken over vliegtuigslurven, waardoor er een directe overdekte loopverbinding ontstaat tussen de gate en het vliegtuig. Ook dan moet het vliegtuig natuurlijk bij de gate geparkeerd worden. Staat het vliegtuig op enige afstand, dan kan een bus worden gebruikt om de reizigers van de gate naar het vliegtuig te brengen.