Gate (vliegveld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een gate (ook wel: poort of uitgang) bevindt zich in de terminal van een luchthaven, op grote luchthavens bevinden meerdere gates zich vaak in de pier van de terminal. Het is de doorgang waardoor de reizigers de terminal verlaten als ze aan boord van het vliegtuig gaan.

Een juiste vertaling zou 'poort' zijn, maar op Nederlandse vliegvelden werd voorheen voor de vertaling 'uitgang' gekozen. Deze vertaling gaf vaak verwarring en tegenwoordig spreekt men in Nederland van 'gate'.

Bij de gate is meestal een wachtruimte waar de reizigers zich verzamelen tot ze toestemming krijgen om in te stappen. Soms hebben meerdere gates een gemeenschappelijke wachtruimte. Bij het instappen moeten ze de instapkaart tonen. Soms moet de instapkaart al getoond worden voordat de reizigers in de wachtruimte komen, bijvoorbeeld al bij de veiligheidscontrole.

Het vliegtuig wordt bij voorkeur in de buurt van de gate geparkeerd, zodat de reizigers het vliegtuig lopend kunnen bereiken. Op grotere luchthavens staat het vliegtuig soms op enige afstand en wordt er een bus gebruikt. Tegenwoordig hebben bijna alle internationale luchthavens vliegtuigslurven, waardoor er een directe overdekte loopverbinding ontstaat tussen de gate en het vliegtuig.