Amstel Tower

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amstel Tower
Het gebouw vanuit de Hugo de Vrieslaan
Plaats Julianaplein 7-30, Amsterdam
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 55′ OL
Start bouw 2016
Bouw voltooid 2018
Kenmerken
Hoogte constructie 103 m
Verdiepingen 30
Partijen
Architect Powerhouse Company
Eigenaar Bouwinvest, Vesteda
Detailkaart
Amstel Tower (groot-Amsterdam)
Amstel Tower
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Amstel Tower is een wolkenkrabber in Amsterdam-Oost. Het gebouw bestaat uit een 103 meter hoge woontoren met 192 huurappartementen en een lager blok van zes verdiepingen waar Meininger Hotels gevestigd is. Het complex is een onderdeel van stedenbouwkundige vernieuwing en verdichting aan de voorzijde (oostzijde) van het naastgelegen Amstelstation die rond 2016 van start ging. Gelijktijdig met de bouw van de toren is een publieke parkeergarage met 171 parkeerplaatsen met daarboven een busplatform gebouwd. Tussen het busplatform en de daaraangelegen Julianalaan bevinden zich enkele nieuwgebouwde horeca-units. De toren is ontworpen door Powerhouse Company architecten in opdracht van ontwikkelaar Provast. Inmiddels is het hotel verkocht aan Bouwinvest en de woningen aan Vesteda.

De toren is met de bewoners- en parkeergarage-ingang gelegen aan de Overzichtsweg en heeft de hotelingang aan de Julianalaan. Van een afstand gezien past de toren in de skyline van het hoogbouwcluster op de Omval aan de andere kant van het spoor.

In de bewonersentree van het gebouw bevindt zich een op Peter Alma’s muurschilderingen in het Amstelstation gebaseerd kunstwerk van 9,5 meter lang en 3,5 meter hoog genaamd 'The Golden Age', ontworpen door Canadees kunstenaar Ian Kirkpatrick.[1]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]