ABN AMRO-hoofdkantoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ABN AMRO-hoofdkantoor
ABN AMRO-hoofdkantoor
Plaats Amsterdam
Coördinaten 52° 20′ NB, 4° 52′ OL
Status in gebruik
Start bouw 1996
Opening 1999
Kenmerken
Hoogte constructie 105 m
Verdiepingen 24
Vloeroppervlak 90000 m²
Partijen
Architect Henry N. Cobb, Yvonne Szeto
Detailkaart
ABN AMRO-hoofdkantoor (groot-Amsterdam)
ABN AMRO-hoofdkantoor
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het ABN AMRO-hoofdkantoor is te vinden in Amsterdam aan de Zuidas. Het behoort met een hoogte van 105 m en 24 verdiepingen tot de 10 hoogste gebouwen van de hoofdstad. Het gebouw werd in 1999 opgeleverd en in gebruik genomen. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, het hoofdkantoor van de Nederlandse bank ABN AMRO.

In 2007 werd ABN AMRO overgenomen door een consortium van drie buitenlandse banken, waarna het Belgische Fortis Bank het Nederlandse deel van ABN AMRO in handen kreeg en ook het hoofdkantoor. Dit zat in de boedel van Fortis. De bekende groen-gele logo's verdwenen van het pand. Anderhalf jaar later bleken de overnamebanken in grote problemen te verkeren en nam de Nederlandse Staat ABN AMRO over. De logo's werden direct weer teruggeplaatst aan de bovenzijde van het gebouw.

Eind november 2020 kondigde ABN-AMRO aan, dat de bank in 2024 grotendeels zal vertrekken uit het gebouw. De meeste afdelingen zullen worden verplaatst naar het oude ABN-hoofdkantoor aan de Foppingadreef in Amsterdamse Poort. Het gebouw aan de Zuidas zal worden verkocht, waarna een gedeelte wordt teruggehuurd om de hoofddirectie te huisvesten.

Weetjes[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie ABN AMRO Headquarters van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.