Louis Kalff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Louis Kallf
Louis Kalff
Persoonsinformatie
Volledige naam Louis Christiaan Kalff
Nationaliteit Nederlands
Geboortedatum 14 november 1897
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum 16 september 1976
Overlijdensplaats Waalre
Beroep Grafisch vormgever, architect
Werken
Belangrijke gebouwen Gebouw D.S.R.V. Laga, Evoluon
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Evoluon, ontwerp van Kalff en De Bever

Louis Christiaan Kalff (Amsterdam, 14 november 1897Waalre, 16 september 1976) was een Nederlands grafisch vormgever. Zijn vader was hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad. Na een HBS-opleiding studeerde Kalff aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam (nu de Rietveld Academie) en aan de Technische Hogeschool in Delft.

Tussen 1925 en 1926 heeft Louis Kalff samen met Jan Hanrath het gebouw ontworpen van de Delftse Studenten Roeivereeniging "Laga" in de stijl van de Amsterdamse School.

In 1925 ging Louis Kalff bij de reclameafdeling van Philips in Eindhoven werken. Onder zijn leiding werd in 1929 het Lichtadviesbureau (LIBU) opgericht. Hij nam deel aan de wereldtentoonstellingen in Barcelona, Antwerpen, Brussel en Parijs. Kalff was de ontwerper van het Philips-beeldmerk. Daarnaast ontwierp hij als freelancer affiches en reclamedrukwerk voor de Holland-Amerikalijn, Calvé, Zeebad Scheveningen, en Holland Radio. Hij ontwierp ook boekbanden.

Beeldmerk ontworpen door Kalff in 1938

Bij Philips werkte Kalff ook als architect aan objecten zoals: het Dr. A.F. Philips Observatorium (1937) in Eindhoven, de Diamantboorderij (1948) in Valkenswaard en enkele landhuizen in Eindhoven en Waalre voor directieleden van Philips.

Na de Tweede Wereldoorlog hield Kalff zich bij Philips actief bezig met de industriële vormgeving en ontwierp diverse lamparmaturen in een modernistische functionele stijl. Na zijn pensionering in 1960 bleef Louis Kalff bij Philips als adviseur en architect. In 1961 kreeg hij de leiding en uitvoering van het Evoluon. Het was het laatste werk van de lichtarchitect die bijna veertig jaar de reclame verzorgde van het Philips-concern.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Peter van Dam: Ir. Louis Christiaan Kalff (1897-1976): Het artistieke geweten van Philips: Uitgave van [Z]OO producties www.zooproducties.nl - 2006. ISBN 978-90-74009-44-7.