Ambassade van de Verenigde Staten in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Voormalige Amerikaanse ambassade
Zijkant van de ambassade, 2009
Zijkant van de ambassade, 2009
Locatie Lange Voorhout, Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 19′ OL
Bouw gereed 1959
Monumentstatus gemeentelijk monument, nominatie rijksmonument
Monumentnummer 532222
Architect Marcel Breuer
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
De nieuwe ambassade in Wassenaar.

Het voormalige gebouw van de Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika in Nederland staat in Den Haag, met de hoofdingang aan het Lange Voorhout, met de zij-ingang aan het Tournooiveld en met de achterkant aan het Smidsplein.

Geschiedenis[bewerken]

De plek waar dit gebouw staat, was tot 1945 bebouwd met Hotel Paulez aan het Lange Voorhout en aan de andere kant met Bodega De Posthoorn, de oudste van Den Haag met de ingang aan het Smidsplein. Op 3 maart 1945 werd het Bezuidenhout door de geallieerden gebombardeerd en werden ook hier enkele huizen vernietigd, inclusief het hotel en de bodega. Na de Tweede Wereldoorlog had de Amerikaanse ambassade een deel van het Petroleagebouw aan de Benoordenhoutseweg in gebruik. De latere ambassade van de Verenigde Staten aan de Lange en Korte Voorhout is uit 1959 en werd ontworpen door de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer (1902-1981). Het gebouw is tussen 1957 en 1959 gebouwd en kostte 4 miljoen gulden.[1] Veel Haagse bewoners waren destijds gechoqueerd omdat een dergelijk modern gebouw tegenover de uit 1766 daterende Koninklijke Schouwburg werd gebouwd.

Na de aanslagen op 11 september 2001 werd de ambassade streng bewaakt. Er werden onder meer hoge hekken om het gebouw geplaatst.

Herbestemming[bewerken]

Omdat de strenge bewaking overlast veroorzaakte op een cruciale plaats in het Haagse centrum, werd in overleg tussen de Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten overeengekomen dat een andere plek zou worden gezocht, waar de veiligheidsmaatregelen minder hinder opleverden. In 2006 ging de gemeente Wassenaar ermee akkoord dat de nieuwe ambassade bij de hondenrenbaan bij Duindigt zou komen. Deze locatie ligt op Wassenaars grondgebied maar is eigendom van Den Haag. Het bestemmingsplan ter plaatse moest ervoor gewijzigd worden.

Zodra de ambassade verhuisde, werd de gemeente eigenaar van het oude gebouw. Veel mensen lieten weten dat zij hoopten dat dit gebouw na de verhuizing zou worden afgebroken. Het is echter een gemeentelijk monument en staat op de nominatie een rijksmonument te worden in het kader van het Beschermingsprogramma Wederopbouw 1959-1965. De rijksbouwmeester Mels Crouwel en drie van zijn voorgangers, Jo Coenen, Kees Rijnboutt en Frans van Gool pleitten voor het behoud van deze 'Breuer'. Begin 2017 werd het pand officieel een rijksmonument.[2]

Wim Deetman, tot 2008 burgemeester, gaf destijds te kennen dat hij dit stukje Den Haag graag aan zijn stadgenoten wilde 'teruggeven'. Dat leek ook te gaan gebeuren: begin 2016 maakte de gemeente Den Haag bekend dat een deel van het pand onderdak moest gaan bieden aan het Eschermuseum (honderd meter verderop aan het Lange Voorhout gevestigd) en dat de rest een bestemming als hotel kreeg.[3] Er dienden zich ook diverse andere gegadigden aan. In april 2018 werd bekendgemaakt dat eerst onderzoek wordt gedaan naar de aanwezigheid van asbest in het gebouw en dat vervolgens een tijdelijke bestemming wordt gekozen voor een periode van twee jaar.[4]

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]