Pete Hoekstra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pete Hoekstra
Peter Hoekstra
Peter Hoekstra
Geboren 30 oktober 1953
Groningen, Groningen
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Diane Johnson
Beroep Politicus
Religie Protestants Gereformeerd
Afgevaardigde voor Michigan 2de District
Aangetreden 3 januari 1993
Einde termijn 3 januari 2011
Voorganger Carl Pursell
Opvolger Bill Huizenga
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Peter (Pete) Hoekstra (Groningen, 30 oktober 1953) is een Amerikaans politicus voor de Republikeinse Partij.

Hoekstra werd geboren in Nederland. Toen hij drie jaar oud was emigreerde het gezin naar Holland (Michigan). Hoekstra studeerde aan het Hope College, behaalde er een Bachelor of Arts en studeerde vervolgens met succes voor het Master of Business Administration aan de Universiteit van Michigan. Daarna werkte hij voor een bedrijf in kantoormeubels. In 1992 ging hij de politiek in. Hij werd in zijn district Republikeins kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden. In de voorverkiezing versloeg hij, tot veler verrassing, een andere Amerikaan van Nederlandse afkomst, langjarig congreslid Guy Vander Jagt.

Hoekstra is één van de meer conservatieve congresleden. Hij kwam in juni 2006 groot in het nieuws, toen hij in Caïro een persconferentie belegde, waarop hij samen met senator Rick Santorum aankondigde dat in Irak honderden chemische wapens waren gevonden, wat zou wijzen op de aanwezigheid van massavernietigingswapens - de aanleiding voor de invasie in Irak.[1] Deze bewering werd door het Pentagon tegengesproken.[2]

Alhoewel de Republikeinen voorstander zijn van "term limits", het beperken van de ambtsperiode van politici, werd Hoekstra in 2008 voor de achtste keer door de kiezers in zijn district gekozen. Hij was in 2010 kandidaat voor de post van gouverneur van Michigan, maar verloor de Republikeinse voorverkiezingen van Rick Snyder.

Senaatsverkiezingen 2012[bewerken]

In het najaar van 2011 werd Hoekstra, gesteund door Ryder, kandidaat voor de senaatsverkiezingen van 2012. Hij kwam in februari 2012 in opspraak door een reclamespot die in Michigan werd uitgezonden tijdens de Super Bowl. In de spot, gericht tegen de democratische senator Debbie Stabenow - door Hoekstra "Debbie Spenditnow" genoemd - werd gezinspeeld op angst voor Chinese overheersing.[3] Een vrouw met Aziatisch uiterlijk in de spot werd in de broncode van Hoekstra's website omschreven als "yellowgirl"[4], maar volgens het campagneteam was dat een vergissing.[5]

Op woensdag 8 augustus 2012 won Hoekstra in Michigan de Republikeinse voorverkiezingen voor de Senaat. Hij kreeg 54 procent van de uitgebrachte stemmen. Zijn voornaamste Republikeinse rivaal Clark Durant bleef steken op 34 procent. Hoekstra verloor de verkiezing uiteindelijk van de Democratische kandidaat Debbie Stabenow.