Mike Pompeo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mike Pompeo
Mike Pompeo official CIA portrait.jpg
Geboren 30 december 1963
Orange (Californië)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Susan Pompeo
Beroep Politicus
Ondernemer
Advocaat
Religie Presbyterianisme
70e minister van Buitenlandse Zaken
Huidige functie
Aangetreden 26 april 2018
President Donald Trump
Voorganger Rex Tillerson
6e directeur van de Central Intelligence Agency
Aangetreden 23 januari 2017
Einde termijn 26 april 2018
President Donald Trump
Voorganger Meroe Park
Opvolger Gina Haspel (wnd)
Lid van het Huis van Afgevaardigden
voor het 4e congresdistrict van Kansas
Aangetreden 3 januari 2011
Einde termijn 23 januari 2017
Voorganger Todd Tiahrt
Opvolger Ron Estes
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Michael Richard (Mike) Pompeo (Orange, 30 december 1963) is een Amerikaans politicus van de Republikeinse Partij. Hij is de minister van Buitenlandse Zaken onder president Donald Trump sinds 2018. Daarvoor was hij de directeur van de Central Intelligence Agency (CIA) onder president Trump van 2017 tot 2018. Eerder was hij van 2011 tot 2017 lid van het Huis van Afgevaardigden.

Achtergrond[bewerken]

Pompeo is lid van de Tea Party.[1] Hij was lid van het Huis van Afgevaardigden voor het 4e congresdistrict van Kansas van 2011 tot 2017.

Politieke opvattingen[bewerken]

Pompeo is kritisch over de Russische invloedsfeer in de Oekraïne en ziet het land als een bedreiging voor Europa.[2] Pompeo is een evangelische christen en vindt dat het menselijk leven beschermwaardig is vanaf de conceptie. Derhalve is hij tegen het legaliseren van abortus provocatus tenzij hiermee het leven van de zwangere vrouw gered kan worden.[3] Hij vindt ook dat het huwelijk moet voorbehouden zijn aan man en vrouw en is derhalve tegen het homohuwelijk.[4]

Pompeo was ook bijzonder kritisch over de houding van Hillary Clinton bij de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi.

Minister van Buitenlandse Zaken[bewerken]

Op 13 maart 2018 werd hij door Trump voorgedragen als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken als opvolger van Rex Tillerson.[5][6]

Op 23 april 2018 besloot de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken met 11 tegen 9 stemmen om de voordracht van Pompeo met gunstig advies door te sturen aan de Senaat. De gunstige uitslag voor Pompeo hing aan een zijden draad, maar haalde het dankzij de bovenpartijdige opstelling van de Democratische senator Chris Coons, die de absentie van de Republikein Johnny Isakson tijdens de stemming neutraliseerde. Op 26 april 2018 stemde de Senaat met 57-42 stemmen in met de benoeming van Mike Pompeo tot minister van Buitenlandse Zaken.

Op 18 april deed het Witte Huis de verrassende bekendmaking dat CIA-directeur en genomineerd minister van BuZa Pompeo Noord-Korea had bezocht en de leider Kim Jong-un had gesproken om de topontmoeting tussen Kim en president Donald Trump in het voorjaar van 2018 voor te bereiden.[7]

Persoonlijk[bewerken]

Mike Pompeo huwde Leslie Libert in 1986. Het huwelijk eindigde in een scheiding en hij hertrouwde later met Susan Pompeo. Zij hebben één zoon, Nicholas.

Voorganger:
Todd Tiahrt
Lid van het Huis van Afgevaardigden
voor het 4e congresdistrict van Kansas
2011–2017
Opvolger:
Ron Estes
Voorganger:
John Brennan
Directeur van de Central Intelligence Agency
2017–2018
Opvolger:
Gina Haspel (wnd)
Voorganger:
Rex Tillerson
Minister van Buitenlandse Zaken
2018–
Opvolger:
heden