William Seward

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
William Seward
William Seward, Secretary of State, bw photo portrait circa 1860-1865.jpg
Geboren 16 mei 1801
Florida, New York
Overleden 10 oktober 1872
Auburn, New York
Politieke partij Whig, Republikein
Partner Frances Adeline Seward
Religie Episcopaals
24e minister van Buitenlandse Zaken
Aangetreden 5 maart 1861
Einde termijn 4 maart 1869
Voorganger Jeremiah S. Black
Opvolger Elihu B. Washburne
Senator namens New York
Aangetreden 4 maart 1849
Einde termijn 4 maart 1861
Voorganger John A. Dix
Opvolger Ira Harris
12e gouverneur van New York
Aangetreden 1 januari 1839
Einde termijn 31 december 1842
Voorganger William L. Marcy
Opvolger William C. Bouck
Portaal  Portaalicoon   Politiek

William Henry Seward (Florida (New York), 16 mei 1801Auburn (New York), 10 oktober 1872) was een Amerikaans politicus die als minister van Buitenlandse zaken onder presidenten Abraham Lincoln en Andrew Johnson diende.

William Seward genoot onderwijs aan het Union College in Schenectady, New York en begon zijn carrière als advocaat. In 1830 begon hij zijn politieke loopbaan als senator in de senaat van de staat New York. In 1839 werd hij gekozen als gouverneur van diezelfde staat, een positie die hij 4 jaar zou uitoefenen. Al vroeg kreeg hij een sterke afkeer van het instituut van de slavernij, iets dat zijn verdere loopbaan zou bepalen. In 1848 werd Seward gekozen tot de senaat waar hij de anti-slavernij fractie van de Whig Party aanvoerde. Hij steunde Zachary Taylors kandidatuur voor het presidentschap en keerde zich tegen zowel de Fugitive Slave Act (de ontsnapte slavenwet) en het Compromis van 1850.

In 1855 keerde hij de Whig Partij de rug toe en sloot zich aan bij de nieuw gevormde Republikeinse Partij. Hij werd herkozen als senator in het daarop volgende jaar. In zowel 1856 als 1860 deed hij een gooi naar het presidentschap, maar in beide jaren kozen de Republikeinen een andere kandidaat. In 1860 schaarde hij zich ten slotte achter Lincoln, de uiteindelijke winnaar van de presidentsverkiezingen. Lincoln benoemde Seward tot zijn Secretary of State (minister van Buitenlandse Zaken) in wiens capaciteit hij tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog instrumenteel was om de grotere Europese mogendheden buiten de oorlog te houden.

Na de moord op Lincoln bleef Seward, die zelf ook doelwit van de samenzwering tegen Lincoln was, aan als minister in het kabinet van Johnson en in 1867 concludeerde hij onderhandelingen met Rusland over de aankoop van Russisch-Amerika, het huidige Alaska. De Verenigde Staten kochten het territorium voor 7,2 miljoen dollar van de Russen. Daar velen Alaska als een noordelijk ijslandschap met weinig potentieel zagen werd de aankoop denigrerend afgedaan als Seward's Folly of Seward's Icebox.

Met het aantreden van president Grant in 1869 nam Seward afscheid van de politiek. Op 10 oktober 1872 overleed hij in zijn huis in Auburn, New York. William Seward werd 71 jaar oud.