Johnny Isakson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johnny Isakson
John Hardy Isakson
Geboren 28 december 1944
Atlanta (Georgia)
Overleden 19 december 2021
Atlanta (Georgia)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Dianne Davison
Beroep Politicus
Makelaar
Religie Methodisme
Handtekening Handtekening
Senator voor Georgia
Aangetreden 3 januari 2005
Einde termijn 31 december 2019
Voorganger Zell Miller
Opvolger Kelly Loeffler
Afgevaardigde voor Georgia
6e District
Aangetreden 23 februari 1999
Einde termijn 3 januari 2005
Voorganger Newt Gingrich
Opvolger Tom Price
Portaal  Portaalicoon   Politiek

John Hardy (Johnny) Isakson (Atlanta (Georgia), 28 december 1944 – aldaar, 19 december 2021) was een Amerikaans politicus. Hij was een Republikeins senator voor Georgia van 2005 tot 2019.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Isakson studeerde aan de Universiteit van Georgia en begon na zijn afstuderen een makelaarskantoor. Hij werd president van het bedrijf en zou dat 22 jaar lang blijven. In die tijd zou zijn bedrijf uitgroeien tot het grootste onafhankelijke makelaarskantoor in de staat Georgia.

Hij was getrouwd met Dianne Davison. Samen hadden zij drie kinderen. In juni 2015 maakte Isakson bekend dat bij hem de ziekte van Parkinson was vastgesteld. Ondanks die diagnose werd hij november 2016 herkozen voor een nieuwe termijn van zes jaar in de Senaat.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1974 stelde Isakson zich kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden van de staat Georgia, maar hij verloor de verkiezingen. Twee jaar later werd hij wel gekozen en hij zou veertien jaar zitting hebben in de senaat, waarvan de laatste twee jaar als minderheidsleider. Hij was in 1990 de Republikeinse kandidaat voor het gouverneurschap van Georgia maar verloor ook deze verkiezingen. Twee jaar later werd hij wel gekozen in de Senaat van Georgia.

Isakson stelde zich in 1996 kandidaat voor een vrijgekomen zetel van de Amerikaanse Senaat. Bij de bekendmaking gaf hij aan dat hij pro-choice was. Dat leverde hem veel tegenstanders op in het Republikeinse kamp. Hij verloor deze verkiezingen dan ook.

De Republikeinen verloren vijf zetels in de Senaat bij de tussentijdse verkiezingen In 1999 verloren de Republikeinen vijf zetels bij de tussentijdse verkiezingen. Newt Gingrich, de (Republikeinse) voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, besloot daarop niet alleen zijn voorzitterschap neer te leggen, maar ook zijn functie. Hij werd opgevolgd door Isakson die zijn opponent met meer dan 40 procent verschil versloeg.

In 2004 deed Isakson een nieuwe poging om gekozen te worden in de Senaat, en dit keer wel met succes. Dit was een historische overwinning, omdat voor de eerste keer ooit twee Republikeinen zitting hadden op beide senaatzetels van de staat Georgia.

Na zijn verkiezing in het Huis van Afgevaardigden schoof Isakson toch weer meer op richting pro-life. Verder was hij tegen het huwelijk tussen mensen van gelijke sekse en was hij een bepleiter van wapenrechten. Ook bepleitte hij sterkere grenscontroles om immigratie van illegalen tegen te gaan.

Isakson overleed in december 2021 in zijn woonplaats Atlanta aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson op 76-jarige leeftijd.

Zie de categorie Johnny Isakson van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.