Europaplein (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Europaplein
Het Europaplein
Het Europaplein
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Algemene informatie
Aangelegd in jaren 30
Genoemd naar werelddeel Europa
Naam sinds 1958
Openbaar vervoer Tramlijn 4, Buslijn 62
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

Het Europaplein is een plein in Amsterdam-Zuid. Het toekomstige metrostation Europaplein is er naar vernoemd. Het plein bestaat uit een verkeersweg en het terrein voor het RAI-complex. Ook de andere zijde van de weg heet het Europaplein en op de plek van de vroegere keerlus van de tram bevindt zich een klein plantsoen.

Van 1935 tot 1958 heette het plein Westerscheldeplein. Het plein was in de jaren 1930 aangelegd aan de rand van de Rivierenbuurt als westelijk uiteinde van de Zuider Amstellaan, de huidige Rooseveltlaan. Aan de noordzijde gaat het plein over in de Scheldestraat en aan de zuidzijde in de Europaboulevard.

Op 16 juli 1958 werd het plein hernoemd naar het werelddeel Europa naar aanleiding van een resolutie van de Raadgevende Vergadering van de Raad van Europa in 1957 waarbij iedere gemeente in Europa werd gevraagd een straat of plein hiernaar te vernoemen.

Reclamezuil voor de Europahal van het RAI-gebow uit 1961.

Aan het Europaplein bevinden zich sinds 1961 het RAI-gebouw en het RAI-Congrescentrum. Tramlijn 4 had hier sinds 1948 zijn eindpunt (daarvoor lijn 8 van 1936 tot 1942). Lijn 4 werd in 1981 verlengd via de Europaboulevard naar het toen nieuw geopende Station RAI aan de Schiphollijn.

Sinds 2005 zijn er bouwwerkzaamheden voor de Noord-Zuidlijn, waarvoor het metrostation Europaplein gebouwd wordt. Aan de zuidzijde wordt gebouwd aan delen van de Zuidas. Op 15 mei 2011 werd het Europaplein officieel heropend.

Voorgevel van de Europahal van het RAI-gebouw uit 1961
Dubbelgelede wagen 797 van tramlijn 4 op het Europaplein

Externe links[bewerken]