Lambertus Zijlplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Lambertus Zijlplein is een plein in Amsterdam Nieuw-West. Het plein kreeg zijn naam in 1955 en werd vernoemd naar de Nederlandse beeldhouwer Lambertus Zijl (1866-1947). Hij vervaardigde onder andere het beeld van Koningin Emma op het Emmaplein in Amsterdam-Zuid.

Het Lambertus Zijlplein ligt in het middelpunt van de tuinstad Geuzenveld, gebouwd in de tweede helft van de jaren vijftig en vormt het winkelcentrum van de wijk.

Oorspronkelijk was het een doorgaande weg, later werd het plein voetgangersgebied. Volgens de oorspronkelijke plannen zouden twee hooggelegen wegen, de Burgemeester Röellstraat en de Troelstralaan elkaar hier kruisen. Ook zou de Oost-West ringmetrolijn hier volgens het metroplan 1968 zijn eindpunt vinden. Hiervoor waren ook dijklichamen aangelegd en een aantal viaducten gebouwd, die echter nooit volledig in gebruik genomen zijn. Alleen de Abraham Kuyperlaan is midden jaren '80 alsnog in gebruik genomen en verbonden met de Burgemeester Röellstraat maar na nog geen 15 jaar alweer gesloten.

In 1974 werd tramlijn 13 via de Burgemeester Röellstraat naar het Lambertus Zijlplein verlengd. Hiervoor moest nog een viaduct worden gebouwd over het Watergeuzenpad. De verhoogd liggende trambaan en de overige dijklichamen bij het Lambertus Zijlplein zijn in 2000 afgegraven en de viaducten zijn gesloopt. Sinds 2001 ligt het trameindpunt op straatniveau. Ook zijn er sindsdien extra winkels bijgebouwd, waardoor het nu meer een echt plein is geworden. Op maandag wordt er nu markt gehouden.