Lambertus Zijlplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Burgemeester Röellstraat met op de achtergrond het Lambertus Zijlplein met tramlijn 13.

Het Lambertus Zijlplein is een plein in Amsterdam Nieuw-West. Het plein kreeg zijn naam in 1955 en werd vernoemd naar de Nederlandse beeldhouwer Lambertus Zijl (1866-1947). Hij vervaardigde onder andere het beeld van Koningin Emma op het Emmaplein in Amsterdam-Zuid.

Het Lambertus Zijlplein ligt in het middelpunt van de tuinstad Geuzenveld, gebouwd in de tweede helft van de jaren vijftig. Het plein bestond oorspronkelijk alleen uit een ten opzichte van de andere bebouwing relatief hoge galerijflat met haaks daarop een iets lagere galerijflat en vormt het winkelcentrum van de wijk. Oorspronkelijk waren de winkels alleen onder deze galerijflats gevestigd en er liep een doorgaande weg langs het plein. Later werd het plein een voetgangersgebied waarbij aan de zijde van de dijk een buurthuis en een supermarkt werden bijgebouwd.

Volgens de oorspronkelijke plannen zou de Burgemeester Röellstraat hier op de Troelstralaan en Abraham Kuyperlaan uitkomen, alle hooggelegen wegen en zou hier een metrolijn volgens het metroplan 1968 zijn eindpunt vinden. Hiervoor waren ook dijklichamen aangelegd en een aantal viaducten gebouwd, die echter nooit volledig in gebruik genomen zijn. Alleen de Abraham Kuyperlaan is midden jaren tachtig alsnog in gebruik genomen en verbonden met de Burgemeester Röellstraat maar na 10 jaar alweer gesloten en afgegraven.

In 1974 werd tramlijn 13 via de Burgemeester Röellstraat naar het Lambertus Zijlplein verlengd. Hiervoor moest nog een viaduct worden gebouwd over het Watergeuzenpad. De verhoogd liggende trambaan en de overige dijklichamen bij het Lambertus Zijlplein zijn in 2000 afgegraven en de viaducten zijn gesloopt. Sinds 2001 ligt het trameindpunt op straatniveau. Ook zijn er sindsdien extra woningen en winkels bijgebouwd waarbij de supermarkt werd verplaatst en het buurthuis verdween en het nu meer een echt plein is geworden. Op maandag wordt er nu markt gehouden. Een groot deel van de gevelwand bestaat uit de Geuzenveldflat naar een ontwerp van Willem Dudok, die hier in aanbouw (1957-1958) nog volledig omringd was door zandvlakten.