Balboaplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Balboaplein
Respectmonument No War van Remco Swart op het Balboaplein.
Respectmonument No War van Remco Swart op het Balboaplein.
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel West
Wijk De Baarsjes
Postcode 1057 VS
Algemene informatie
Aangelegd in 1927 -
Genoemd naar Vasco Núñez de Balboa
Naam sinds 2003

Het Balboaplein is een plein in Amsterdam, in het stadsdeel West, in de wijk de Baarsjes, tussen de Marco Polostraat, de Balboastraat, de Vasco da Gamastraat en de Cabotstraat, met voorzieningen voor spel en sport.

In 1924 werd de Balboastraat genoemd naar de Spaanse ontdekkingsreiziger Vasco Núñez de Balboa, die, in het jaar 1513, in het huidige Panama, de eerste Europeaan ("ontdekker") was die de Stille Oceaan bereikte. In 2003 kreeg het al langer bestaande "pleintje" aan de Marco Polostraat en de Balboastraat, van het toenmalige stadsdeel De Baarsjes, een eigen straatnaam: als het "Balboaplein". De eerste bebouwing aan het plein dateert van 1927.

Jarenlang, van 1930 tot 1962, was het plein vooral bekend door de korfbalverenigingen, zoals Blauw-Wit en Rohda, die hier speelden. Tussen het plein en de Admiralengracht staan drie schoolgebouwen, waarin onder meer gevestigd de "Cabotschool", in 1986 hernoemd naar de onderwijzer en verzetsstrijder Joop Westerweel, die voorzitter was geweest van de korfbalvereniging Blauw-Wit.

Aan het eind van de 20e eeuw kreeg het Balboaplein enige faam als de plek waar voetballers zoals Ruud Gullit, Frank Rijkaard, de gebroeders Haatrecht en Tarik Oulida zijn begonnen.

Er is weinig verkeer op het plein omdat er rondom het plein geen doorgaande straten zijn. Belangrijke straten in de omgeving zijn de Jan Evertsenstraat en de Hoofdweg, met ook verscheidene tram- en buslijnen.

Externe link[bewerken]