Brug 664

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug 664
Brug 664 (mei 2018)
Op de achtergrond brug 673
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam Nieuw-West
Overspant Afwatering Rembrandtpark
Bouw
Bouwperiode eerste versie: circa 1973
tweede versie: circa 2000
Architectuur
Type vaste brug
Architect(en) Syb van Breda, Joris Smits en René Rijkers
Materiaal Cortenstaal, glas/kunststof
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Brug 664 is een vaste brug in Amsterdam Nieuw-West.

Ze is gelegen in het Rembrandtpark, dat alleen toegankelijk is voor voetgangers en fietsers. De brug ligt in de doorgaande route, die het park van noord naar zuid doorsnijdt. De brug ligt tussen twee vijvers, die beide uitmaken van de waterweg, die het park al kronkelend doorkruist (eveneens van noord naar zuid). De brug ligt ter hoogte van de Van Middellandtstraat.

Vanaf de definitieve opening van het park in 1974 lag er een houten brug over de waterweg die van noord naar zuid door het park loopt. Deze brug, net als het park van de tekentafel van de Dienst der Publieke Werken, bestond uit houten liggers met houten balustrades in de vorm van donkerbruine balken. De hoogte was door tuinarchitecte Janneke Willemsen zo gekozen, dat gehurkte schaatsers onder de brug door konden.

De houten bruggen waren rond 2000 aan vervanging toe; ze waren vermolmd. Royal HaskoningDHV, met ontwerpers Syb van Breda, Joris Smits en René Rijkers, kwam met een soort standaardbrug voor het park. Zij bestaan uit een cortenstalen brugdek waarop de glazen borstwering/balustrades steunen. Het is een in materiaal duurzame brug, want de gebruikte materialen zijn recyclebaar. De relatief lichte constructie kon gezet worden op de oude fundering, zodat tijd en materiaal uitgespaard konden worden. Die bruggen liggen wel lager over het water. De doorzichtige balustraden werden al snel doelwit van graffiti en vandalisme. De brug is voor wat betreft uiterlijk een zuster van Brug 660. De brug kijkt uit op 't Landje, een gecreëerde wildernis voor kinderen met (boom-)hutten en andere zelfbouwsels.