Europaboulevard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Europaboulevard
Europaboulevard, aansluiting A10
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam-Zuid
Wijk Buitenveldert
Begin Europaplein
Eind Ouborg
Algemene informatie
Genoemd naar Werelddeel Europa
Naam sinds 1958, 1961
Openbaar vervoer Tram
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Europaboulevard is een straat in Buitenveldert in Amsterdam-Zuid. De Europaboulevard werd op 16 juli 1958 vernoemd naar het werelddeel Europa naar aanleiding van een resolutie van de Raadgevende Vergadering van de Raad van Europa 29 december 1957, waarbij iedere gemeente in Europa werd gevraagd een straat of plein hiernaar te vernoemen. Het deel dat in Buitenveldert loopt werd in 1961 benoemd.

Ligging en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Door de vernoeming werden twee andere straatnamen overschreven; het Westerscheldeplein en de Scheldestraat, die laatste alleen voor het laatste deel.

De straat, onderdeel van de Stadsroute 109, begint aan de zuidkant van het Europaplein, daar waar ook de President Kennedylaan het plein nadert. Het zuidpunt van de Europaboulevard wordt gevormd door een T-kruising met Ouborg en De Borcht tegen de grens met Amstelveen aan. De belangrijkste kruisingen van Europaboulevard zijn van noord naar zuid Ringweg Zuid (A10), de De Boelelaan, A.J. Ernststraat, Van Nijenrodeweg en Van Boshuizenstraat.

Vanaf de Rijksweg 10 tot bijna het zuidpunt ligt ten oosten van de Europaboulevard het Amstelpark, waar in 1972 verbonden met de nog niet ingebruik zijnde viaducten de RAI en het Beatrixpark de Floriade 1972 werd gehouden.

Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf het Europaplein tot aan de Rijksweg is de Europaboulevard aan beide zijden bebouwd. Aan de oostkant met gebouwen waarin onder meer het ROC van Amsterdam is gevestigd. Aan de westkant staan de zuidelijke gebouwen van het RAI-complex met daar aan de zuidpunt sinds 2019 het nhow Amsterdam RAI, aan de oostkant kwam in 2020 Terrace Tower. Ten zuiden van de Rijksweg 10 volgt een deel met bebouwing aan slechts een zijde; de bebouwing van de tuinstad Buitenveldert, woonwijken gebouwd in de jaren zestig. Andere bouwwerken aan de Europaboulevard zijn het Station Amsterdam RAI, een vestiging van het Holyday Inn en het Novotel, het vroegere Alpha hotel.[1]

Vanwege haar relatieve korte bestaan zijn er geen rijksmonumenten benoemd. Wel is er een gemeentelijk monument in de hoedanigheid van een uit 1955 stammende bungalow ontworpen door Marius Duintjer op huisnummer 55.[2]

Een bouwwerk dat niet te zien is, is de tunnel ten behoeve van de Noord/Zuidlijn, gelegen onder een terrein tussen de Europaboulevard en de RAI-gebouwen.

Kunstwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de boulevard zijn een zestal artistieke kunstwerken te zien:

Een bijzonder object is de Rode brug, zowel een artistiek als bouwkundig kunstwerk

Andere bouwkundige kunstwerken zijn te vinden bij de kruising Europaboulevard en Rijksweg 10:

  • Brug 856, een toegangsweg naar de RAI
  • voet- en fietserstunnels Brug 867 brug 868, brug 869, brug 162P
  • de viaducten genaamd Europaboulevardbrug; de ongelijkvloerse kruising met de A10 met daartussen nog de Europaboulevardspoorburg en –metrobrug;
  • net ten zuiden van die kruising ligt de keerlus van tramlijn 4 boven het water; overlopend in restanten van brug 837.
  • enkele duikers.

De Europaboulevard kent ook een Eekhoorntjesbrug.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 31 mei 1981 rijdt tramlijn 4 vanaf het Europaplein tot aan Station RAI door de Europaboulevard. In 1988 kwam de verlenging tot de huidige keerlus ten zuiden van de Ringweg aan het Drentepark tot stand. Voordien was het eindpunt op de dijk gelegen, waar sinds 1990 de halte van sneltram 51 en sinds 1997 van metrolijn 50 ligt. De tram werd destijds door de speciaal daarvoor aangelegde brug 800 over het voet/fietspad van de Europaboulevard geleid; het viaduct verdween direct na de verplaatsing van de eindhalte. Bus 62 rijdt over de gehele lengte van de straat.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]