Winy Maas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Winy Maas
Winy Maas (2012)
Persoonsinformatie
Geboortedatum 17 januari 1959
Geboorteplaats Schijndel
Beroep architect
Werken
Praktijk MVRDV
Belangrijke gebouwen Markthal (Rotterdam)
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Interview Winy Maas naar over het project Balancing Barn

Winy Maas (Schijndel, 17 januari 1958) is een Nederlands architect, landschapsarchitect, hoogleraar en urbanist.

Maas studeerde aan de Rijks Hogere School voor Tuin- en Landschapsinrichting (RHSTL) in Boskoop, waar hij afstudeerde als landschapsarchitect. In 1990 behaalde hij zijn diploma aan de Technische Universiteit Delft.

In 1991 richtte hij samen met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries de MVRDV - Maas van Rijs de Vries herkent men in deze naam - op. Enkele gebouwen van zijn hand zijn het televisiecentrum Villa VPRO en de woon-zorgcomplexen (wozoco's) in Amsterdam. Deze bouwwerken hebben zowel Maas als MVRDV internationaal bekendheid gegeven. In Madrid was hij samen met onder anderen de Madrileense architect Blanca Lleó betrokken bij de realisatie van een woongebouw. Hij ontwierp het Depot Boijmans Van Beuningen.[1] Ook de Markthal in Rotterdam en Boekenberg in Spijkenisse zijn van zijn hand.

In 2010 was Maas gastdocent architectuur aan het Massachusetts Institute of Technology. Tevens is hij hoogleraar architectuur aan de faculteit Architectuur van de Technische Universiteit Delft. Daarvoor gaf hij les aan de Yale-universiteit. Naast zijn werk in het onderwijs ontwerpt Maas ook toneelsets en was hij curator van Indesem 2007. Hij is lid van de onderzoeksraad van het Berlage Instituut in Rotterdam en toezichthouder over de stedelijke ontwikkeling van Bjorvika in Oslo.

Ter gelegenheid van Koningsdag 2015 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Zie de categorie Winy Maas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.