International Institute of Social Studies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kortenaerkade 11-12, Den Haag

Het International Institute of Social Studies, ISS in Den Haag is een toonaangevend instituut voor hoger onderwijs (post-academisch) en wetenschappelijk onderzoek in Den Haag. Onderwijs en onderzoek zijn gericht op de derde wereld en ontwikkeling. Het instituut is een onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) sinds 2009.

Sinds 2015 is prof. dr. Inge Hutter de rector van het ISS.

Het ISS heeft Engels als voertaal. Jaarlijks studeren 300 tot 400 studenten aan het ISS, het merendeel volgt een Masters of PhD-opleiding. Zij zijn afkomstig uit gemiddeld 60 landen. Meer dan 13.000 studenten zijn afgestudeerd aan het ISS en vormen een sterk globaal en professioneel netwerk. Velen van hen hebben een belangrijke positie bij de overheid, bij NGO's of bij een universiteit.

Het ISS werkt nauw samen met vele partners in zowel binnen- als buitenland.

Historie[bewerken]

Het instituut maakte van 1952 tot 1956 (onder Sjoerd Hofstra) deel uit van de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. In 1956 werd het ISS een zelfstandige instelling met als eerste rector, tot 1966, Egbert de Vries (1901-1994). Enkele andere voormalige rectoren zijn: Jan Glastra van Loon, Louis Emmerij, Geertje Lycklama à Nijeholt, Hans Opschoor, Louk de la Rive Box en Leo de Haan.[1] Jan Pronk is sinds 2007 hoogleraar in ontwikkelingseconomie.

Het ISS is gevestigd geweest op drie locaties:


Bekende alumni en hoogleraren van het ISS[bewerken]

Afbeeldingen van rectoren, hoogleraren en medewerkers[bewerken]

Externe links[bewerken]