International Institute of Social Studies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kortenaerkade 11-12, Den Haag

Het International Institute of Social Studies, ISS in Den Haag is sinds 1952 een instelling voor hoger onderwijs (post-academisch) en wetenschappelijk onderzoek in Den Haag. Onderwijs en onderzoek zijn gericht op de derde wereld en ontwikkeling. Het instituut valt sinds 2009 (formeel) onder de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Sinds 2010 is Leo de Haan de rector. Per augustus 2015 is prof. dr. Inge Hutter benoemd als nieuwe rector. Hutter is op dit moment decaan en hoogleraar Demografie bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze sinds 1990 werkt.[1]

Het ISS heeft Engels als voertaal. Ook in het Nederlands worden sinds 1970 de Engelse naam en afkorting gebruikt om het instituut aan te duiden.

Het ISS neemt deel aan de The Hague Academic Coalition en aan het The Hague Institute for Global Justice.

Historie[bewerken]

Het instituut maakte van 1952 tot 1956 (onder Sjoerd Hofstra) deel uit van de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. In 1956 werd het ISS een zelfstandige instelling met als eerste rector, tot 1966, Egbert de Vries (1901-1994). Enkele andere voormalige rectoren zijn: Jan Glastra van Loon, Louis Emmerij, Geertje Lycklama à Nijeholt, Hans Opschoor en Louk de la Rive Box.[2] Jan Pronk is sinds 2007 hoogleraar in ontwikkelingseconomie.

Het ISS is gevestigd geweest op drie locaties:

Sinds 2009[4] maakt het ISS deel uit van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In het academisch jaar 2012/2013 werd het 60-jarig bestaan van het ISS gevierd.

Bekende alumni en hoogleraren van het ISS[bewerken]

Afbeeldingen van rectoren, hoogleraren en medewerkers[bewerken]

Externe links[bewerken]