Nuffic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdkantoor van Nuffic, Den Haag

Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. Het is een onafhankelijke non-profitorganisatie gevestigd in Den Haag.

De belangrijkste subsidieverstrekkers zijn het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Nuffic speelt een belangrijke rol in het bevorderen van internationale samenwerking in het onderwijs tussen Nederland en andere landen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nuffic werd op 11 januari 1952 opgericht door de president-curatoren van alle toenmalige Nederlandse universiteiten. Doel was vooral om Engelstalig onderwijs te organiseren voor studenten uit recent onafhankelijk geworden ontwikkelingslanden. Binnen Nuffic werd daarvoor bijvoorbeeld het Institute of Social Studies (ISS) opgericht, maar dat werd in 1956 onafhankelijk van Nuffic. De latere rol van Nuffic in de ontwikkelingssamenwerking – beheer van programma’s voor beursverlening en institutionele samenwerking – vond hier zijn wortels. De eerste voorzitter van de Nuffic was Prins Bernhard.

Nadat Koningin Wilhelmina naar Paleis Het Loo verhuisde, betrok Nuffic het Paleis Noordeinde, waar het tot 1977 kantoor hield.

In de loop der jaren kreeg Nuffic er tal van taken bij. Sinds 1958 hield zij zich bezig met diplomawaardering en onderwijsvergelijking. De bemoeienis met inter-Europese onderwijssamenwerking begon sterk te groeien in de jaren tachtig met stimuleringsprogramma’s van EEG en de Nederlandse overheid.

In 2015 fuseerde de Nuffic met het Europees Platform dat een vergelijkbare doelstelling had voor basis en middelbaar onderwijs. Van 2015 tot begin 2017 heette de organisatie dan ook: EP-Nuffic. Vanaf maart 2017 is het opnieuw: Nuffic.

Stond Nuffic in het begin voor Netherlands Universities Fellowships For International Cooperation, tegenwoordig dekt die afkorting de lading niet meer" thans is Nuffic een eigennaam voor de organisatie, die zich presenteert als "Dutch organisation for internationalisation and international cooperation in education".

Directeur-Generaal van Nuffic is sinds 2012 Freddy Weima (geb. 1971).

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Nuffic richt zich op de volgende activiteiten:

  • het beheren van programma’s in opdracht van de Nederlandse overheid en de Europese Unie;
  • het bevorderen van internationale ervaring onder leerlingen in alle onderwijssectoren;
  • het versterken van de positie en bekendheid van het Nederlandse hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;
  • het waarderen van diploma’s en het bevorderen van de transparantie van onderwijssystemen;
  • het bundelen en ter beschikking stellen van kennis en expertise.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]