Nuffic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdkantoor van de Nuffic, Den Haag.

De Nuffic (Netherlands Universities Foundation for International Cooperation) is de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs. Het is een onafhankelijke non-profitorganisatie gevestigd in Den Haag. De Nuffic helpt de internationalisering van het Nederlandse hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en tracht het hoger onderwijs wereldwijd toegankelijk te maken.

De belangrijkste donoren zijn het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Nuffic speelt een belangrijke rol in het bevorderen van internationale samenwerking in het hoger onderwijs tussen Nederland en andere landen.

Activiteiten[bewerken]

De Nuffic richt zich op de volgende activiteiten:

  • het beheren van programma’s in opdracht van de Nederlandse overheid en de Europese Unie.
  • het geven van betrouwbare voorlichting over het Nederlandse en het buitenlandse hoger onderwijs;
  • het versterken van de positie en bekendheid van het Nederlandse hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;
  • het waarderen van diploma’s en het bevorderen van de transparantie van onderwijssystemen;
  • het bundelen en ter beschikking stellen van kennis en expertise.

Geschiedenis[bewerken]

De Nuffic werd op 11 januari 1952 opgericht door de president-curatoren van alle toenmalige Nederlandse universiteiten. Doel was vooral om Engelstalig onderwijs te organiseren voor studenten uit recent onafhankelijk geworden ontwikkelingslanden. Binnen de Nuffic werd daarvoor bijvoorbeeld het Institute of Social Studies (ISS) opgericht, maar dat werd in 1956 onafhankelijk van de Nuffic. De hedendaagse rol van de Nuffic in de ontwikkelingssamenwerking – beheer van programma’s voor beursverlening en institutionele samenwerking – vindt hier zijn wortels.

De eerste directeur was Sjoerd Hofstra; de eerst officiële voorzitter was Prins Bernhard, die twee jaar voorzitter bleef. Nadat Koningin Wilhelmina naar Paleis Het Loo was verhuisd, betrok de Nuffic het Paleis Noordeinde, waar het tot 1977 kantoor hield. Tegenwoordig is de Nuffic opnieuw gevestigd in een bekend Haags gebouw: het voormalig hoofddirectiekantoor van de PTT aan de Kortenaerkade. Dit is een rijksmonument.

In de loop der jaren kreeg de Nuffic er tal van taken bij. Sinds 1958 houdt zij zich bezig met diplomawaardering en onderwijsvergelijking. Haar bemoeienis met inter-Europese onderwijssamenwerking begon sterk te groeien in de jaren tachtig. Toen riep zowel Den Haag als Brussel stimuleringsprogramma’s in het leven, waaronder het bekende Erasmusprogramma.

Per 5 november 2012 is Fedde Klaas (Freddy) Weima in dienst getreden als algemeen directeur van de Nuffic. Hij is de opvolger van Sander van den Eijnden, die in het voorjaar van 2012 voorzitter van het College van Bestuur van de Open Universiteit is geworden.

Externe link[bewerken]