Luxor Theater (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De nieuwe façade van het Luxor Theater aan de Kruiskade
De nieuwe façade van het Luxor Theater aan de Kruiskade
De oude façade van het Oude Luxor
De oude façade van het Oude Luxor
Zaal van het oude Luxor met ca. 900 plaatsen
Zaal van het oude Luxor met ca. 900 plaatsen
Nieuwe Luxor Theater aan het Wilhelminaplein
Nieuwe Luxor Theater aan het Wilhelminaplein
Zaal nieuwe Luxor met circa 1500 plaatsen
Zaal nieuwe Luxor met circa 1500 plaatsen

Het Luxor Theater is een theater in Rotterdam met twee locaties:

  • het oude Luxor Theater aan de Kruiskade (uit 1917) en
  • het nieuwe Luxor Theater aan de voet van de Erasmusbrug op Rotterdam Zuid (uit 2001).

Oude Luxor Theater[bewerken]

Op 22 december 1917 opende het (oude) Luxor Theater aan de Kruiskade zijn deuren. Daarmee was het theater het 17de bioscooptheater in de Maasstad. Luxor werd gebouwd door architect P. Vermaas. Tijdens de oorlog kwam het theater in de handen van de Duitsers en bleven er filmvertoningen plaatsvinden. Het is één van de weinige gebouwen die ongeschonden bleven bij het bombardement op Rotterdam. Kort na de bevrijding werd het gebouw enigszins opgeknapt en werden er naast films ook regelmatig variété- en toneelvoorstellingen gespeeld.

Begin jaren zeventig vond een grondige verbouwing plaats en was er weinig meer over van het gebouw van weleer. Geen balkon meer, maar daarvoor in de plaats een sterk oplopende vloer met een laagliggende toneelvloer, waardoor het zicht op het podium sterk verbeterde. Toch begon niet lang daarna voorzichtig de behoefte te komen aan een groter en beter theater; de foyers zijn te krap, de toiletten te schaars en de technische outillage beperkt. Bovendien vertoont het gebouw langzaam maar zeker ook bouwtechnische gebreken.

Het oude Luxor behoort met zijn maximaal 900 stoelen tot de categorie ‘middelgrote theaterzalen'. Het biedt een podium aan cabaret, theaterconcerten, kleinere musicalproducties, toneel-, jeugd- & familievoorstellingen. Sinds 2001 bestonden er plannen om op de plaats van het oude Luxor een nieuw middelgroot theater te bouwen. Wegens geldgebrek dat voortvloeide uit de economische crisis werd echter besloten het bestaande theatergebouw te restaureren. Deze zeven maanden durende restauratie en uitbreiding, naar het ontwerp van de in Antwerpen gevestigde architecte Aude de Broissia, werd eind 2014 afgerond.

Nieuwe Luxor Theater[bewerken]

De gemeente Rotterdam schreef een ontwerpwedstrijd uit voor de bouw van het nieuwe Luxor Theater op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid. In april van 1996 werd de architect Peter Wilson uitgeroepen tot winnaar. De van oorsprong Australische architect, omschreef zijn ontwerp als 'slank, mooi en elegant'. De combinatie van sober en warm sprak de jury zeer aan. In september 1998 ging de eerste paal de grond in, theatraal aangekleed door Hans Kombrink (toenmalig Wethouder Kunstzaken) en Freek de Jonge; het startsein voor het bouwproces. In september 2000 werd het hoogste punt bereikt. De allereerste voorstelling, een concert door Mathilde Santing, vond plaats op 25 februari 2001. Youp van 't Hek presenteerde op 24 april het eerste exemplaar van een boek over het Nieuwe Luxor Theater dat werd geschreven door Haagsche Courant-journalist Frans Happel.

Op zaterdag 28 april was de officiële opening, met de premièrevoorstelling van City van het kleinkunstduo Mini & Maxi. Hierbij was ook (toen nog) koningin Beatrix aanwezig. Daarmee was Rotterdam een groot amusementstheater (met ruim 1500 stoelen) rijker. In het nieuwe theater zijn veelal langere series voorstellingen van grootschalige producties in de genres musical & muziektheater, show & variété, cabaret, theaterconcerten, jeugd & familie, opera en dans te zien.

Het gebouw heeft naast een opvallende architectuur ook een bijzondere belettering in en op het gebouw. Speciaal voor Luxor Theater is een lettertype ontworpen als onderdeel van de corporate identity. Dit letterfont past in elke ruimte waar men een boodschap kwijt wil (One Fits All). Het letterfont heet LUXOR.

Externe links[bewerken]