Patrijspoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Patrijspoort
Vrouwen aan boord van een schip kijken door een patrijspoort naar buiten

Een patrijspoort is een kajuitraampje of een scheepsraampje van een zeeschip, marinevaartuig of sleepboten. Binnenvaartschepen hebben ook nog een kleinere patrijspoort, maar meestal hebben ze gewone rechthoekige schuiframen aan de roef, aan boord. Bij ruimtevaartuigen wordt veelal ook over patrijspoorten gesproken als men een raampje bedoelt.

De patrijspoorten op zeeschepen, sleepboten en marinevaartuigen zijn meestal rond van vorm en hebben aan de binnenkant in de hut of kajuit een afsluitsysteem tegen de weerselementen op zee en tegen de golven. De patrijspoorten waren vroeger vervaardigd uit koper. Tegenwoordig ziet men het nog maar ze worden door de hoge kostprijs vervangen door stalen of ijzeren scheepsramen. Rondom de patrijspoort zitten klinknagels of aangeschroefde vijzen, die de patrijspoort aan de scheepswand houdt. De sluiting van zo'n patrijspoort bestaat uit een hengsel met vleugelmoer dat men kan dichtdraaien op de patrijspoortvork. Meestal zijn deze patrijspoorten dikglazig om de golfstormen op zee te kunnen weerstaan.

Een patrijspoort kan van vitaal belang zijn. Dat werd bewezen tijdens (en vóór) de Japanse luchtaanval op de Amerikaanse slagschepen in de haven van Pearl Harbor op 7 december 1941. De slagschepen USS West Virginia (BB-48) en de USS Oklahoma (BB-37) zouden die zondagmorgen inspectie krijgen van hogere officieren op hun schepen. Om het wat uit te luchten deden de matrozen bijna alle patrijspoorten open van de slaapcompartimenten en andere ruimtes. Na de aanval kapseisden de twee slagschepen vanwege het oorloggeweld, maar ook omdat de patrijspoorten open stonden waardoor het water sneller kon binnenstromen.

Zoek patrijspoort op in het WikiWoordenboek.