Voormalig stadhuis aan de Patijnlaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalig stadhuis aan de Patijnlaan
Legging van de eerste steen
Legging van de eerste steen
Locatie Patijnlaan, Den Haag
Huidig gebruik stadhuis
Start bouw 1947
Opening 1953
Sluiting 1995
Status afgebroken in 1996
Architect Julius Luthmann
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Burgemeester de Monchy zet de eerste spade in de grond voor de bouw van het nieuwe stadhuis (1947)
Een van de ornamenten van het voormalige stadhuis. Dit bevindt zich thans op het Burgemeester De Monchyplein

Het voormalig stadhuis aan de Patijnlaan in Den Haag werd ontworpen in 1934. Het was van 1953 tot 1995 als stadhuis in gebruik, waarna het is afgebroken. Van het gebouw resten nog enkele ornamenten.

Geschiedenis[bewerken]

Na het stadhuis aan de Groenmarkt en het voormalig stadhuis aan de Javastraat werd het nodig een nieuw stadhuis te bouwen. Uitgangspunt was onder meer dat het groot genoeg moest worden om onderdak te bieden aan alle gemeenteambtenaren.

Het winnende ontwerp was van Julius Maria Luthmann. In 1933 won hij de prijsvraag en vanaf 1934 werkte hij tijdelijk voor de gemeente. De tekeningen werden aangepast, maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de aanvang van de bouw uitgesteld. Het nieuwe stadhuis werd pas in 1953 in gebruik genomen. Het deed dienst tot 1995, toen het stadhuis van Den Haag aan het Spui gereed was.

Het stadhuis aan de Patijnlaan was ten tijde van de ingebruikname groot genoeg, hoewel het al snel te klein werd. Mede daarom werden de raadsvergaderingen nog jarenlang in de mooie raadszaal op de Javastraat gehouden.

De ambtenaren hadden lange lunchpauzes zodat men naar huis kon gaan voor een warme maaltijd. Voor hen die dat niet deden was er een jeu-de-boulesbaan en een korfbalveldje aangelegd. In 1996 werd het stadhuis afgebroken. Op die locatie is nu het Burgemeester De Monchyplein. Op het Monchyplein zijn nog negen ornamenten te bewonderen die afkomstig zijn van dit voormalige stadhuis.

Naast het stadhuis werd in 1948 een nieuw kantoor voor het Haagse Politiekorps gebouwd. Luthmann maakte ook hiervoor een ontwerp maar de prijsvraag werd door Willem Simon van den Erve gewonnen.