Raadhuis van Usquert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Raadhuis van Usquert
Raadhuis van Usquert
Locatie
Locatie Raadhuisstraat 3, Usquert, Groningen
Coördinaten 53° 24′ NB, 6° 37′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Raadhuis
Start bouw 1928
Sluiting 1990
Architectuur
Bouwstijl Rationalisme
Bouwinfo
Architect Berlage
Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 385392
Detailkaart
Raadhuis van Usquert (Groningen)
Raadhuis van Usquert
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Berlagehuis is het voormalige Raadhuis van Usquert dat in 1930 gebouwd is naar aanleiding van een ontwerp van de architect Hendrik Petrus Berlage. Het werd ontworpen en gebouwd in opdracht van de toen nog zelfstandige gemeente Usquert (na verschillende gemeentelijke fusies nu deel van de gemeente Het Hogeland) in de Nederlandse provincie Groningen.[1] De toren van het oorspronkelijk ontwerp was Berlage uiteindelijk echter te 'onbeduidend', waarop hij besloot deze op eigen kosten met twee meter te verlengen. Het is het enige raadhuis dat Berlage ontworpen heeft en doet qua vorm denken aan een kerkgebouw of een kasteeltje.

Het raadhuis is gebouwd in de stijl van het rationalisme, maar is door het fantasierijke gebruik van kleuren en vormen sterk verwant aan de Amsterdamse School. Het is opgebouwd uit baksteen, beton en ijzer.

Op de begane grond bevinden zich de kantoren en vergaderruimtes en op de verdieping de raadszaal. Het trapportaal in de hal vertoont sterke overeenkomsten met die in het door Berlage in 1935 ontworpen Haagse Gemeentemuseum. De vide en vensters zijn voorzien van sobere, ritmische monochrome glas-in-loodramen.[2]

Het gebouw is sinds 12 juni 1990 een rijksmonument.[3] De tegels in de centrale hal zijn gemaakt door de Porceleyne Fles.[4] De Vereniging Hendrick de Keyser is sinds 1990 de eigenaar van het pand. In 1991 werd het pand gerestaureerd.[4]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Berlage in het noorden: een raadhuis voor Usquert. Uitgeverij de Kunst, Wezep, prof. dr. Titus M. Eliëns, 2011, ISBN 978-94-91196-15-7.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Raadhuis Usquert van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.