Denemarken (Midden-Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Denemarken
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Denemarken (Midden-Groningen)
Denemarken (Midden-Groningen)
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Midden-Groningen Midden-Groningen
Coördinaten 53° 14′ NB, 6° 47′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Denemarken (Gronings: Denmaark) is een gehucht in de gemeente Midden-Groningen. Het bestaat uit een zevental boerderijen, wat arbeidershuisjes en een villa. Het ligt tussen het Slochterdiep en de Slochtermeenteweg. Denemarken behoorde vanouds voor het grootste deel tot het kerspel Slochteren; enkele huizen vielen onder Schildwolde.

In de 15e eeuw werd het gebied geschreven als De(n)nemarck, Denemarck(e)t of Denmarck. De naam komt rond het jaar 1000 ook voor in Oost-Friesland als Damarchen of Dilnumarchi, waarmee mogelijk Diele werd bedoeld. Kerkelijke registers uit de 17e en 18e eeuw schrijven gewoonlijk op Denemarcken.

De naam verwijst niet naar het land Denemarken. Hij is misschien afgeleid van de stam dal of deel ('laag') met de uitgang mersca ('grasland, meers').[1] Er zijn ook andere theorieën over de herkomst van de naam. Volgens een ervan verwijst den naar 'dal, hol, leger (van wilde dieren)' en marke naar 'grensland, onverdeelde gronden'.[2] Volgens een andere (niet-wetenschappelijke) theorie komt het van een woord deen dat 'ruig' zou betekenen en marken dat zou verwijzen naar 'vlakke velden'. Letterlijk betekent de naam in het Nederlands dan "Ruigevelden". Daarop is ook de titel van de bekroonde roman Kinderen van het Ruige Land (2012) van Auke Hulst gebaseerd, die in het gebied speelt.

Sinds 2002 heeft het gehucht eigen plaatsnaamborden.

Plaatsnaambord Denemarken


Beluister

(info)