Kerk van Schildwolde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kerk van Schildwolde
SchildwoldeTorenmetkerk.JPG
Plaats Schildwolde
Gebouwd in zeventiende eeuw
Monumentnummer  33816
Architectuur
Toren 13e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Schildwolde dateert uit de zeventiende eeuw.

De kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige kerk is gebouwd na de reformatie op de fundamenten van een oudere kerk uit de dertiende eeuw. Het is een eenvoudige zaalkerk, opgetrokken uit baksteen. Over de bakstenen is een pleisterlaag aangebracht. De kerk werd ingewijd in 1686. De meest recente kerkrestauratie vond plaats in 1987.

Het eenklaviers orgel uit 1868 is van de orgelbouwer Roelf Meijer. Het hoofdwerk heeft negen registers en een aangehangen pedaal. De meest recente orgelrestauratie vond plaats in 1977.

De toren[bewerken | brontekst bewerken]

De los van de kerk staande kerktoren met een achtkantige spits tussen vier topgevels heeft een hoogte van bijna 48 meter en is een overblijfsel van de oorspronkelijke kerk uit de 13e eeuw. Het is een van de twee juffertorens in de provincie Groningen. Bij een onderzoek in 2012 bleek dat de spits in slechte staat was, doordat bij de restauratie van 1987 ongeschikte stenen waren gebruikt. Door inwerking van vocht en vorst verbrokkelde het metselwerk en kwamen stenen los te liggen.[1] Men begon onmiddellijk geld bijeen te brengen en de restauratie is in 2014 voltooid.[2] In 2015 is de toren door de hervormde gemeente overgedragen aan de Stichting Juffertoren Schildwolde.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hervormde kerk (Schildwolde) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.