Bosatlas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Bosatlas is een Nederlands atlasboek. De atlas is veruit de meest gebruikte atlas in het Nederlandse onderwijs en is daarom in Nederland bekend. Vooral de Grote Bosatlas en de Kleine Bosatlas (tegenwoordig de Basis Bosatlas geheten) zijn erg bekend.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste uitgave was van de hand van de Groningse schoolmeester P.R. Bos. Aanleiding daarvoor was de invoering van het vak aardrijkskunde op de toenmalige HBS. Bos werd als redacteur van de eerste, sindsdien zijn naam dragende, atlas gevraagd omdat hij al in 1876 het "Leerboek der Aardrijkskunde" had geschreven.

Bij de vervaardiging van zijn atlas was het zijn uitgangspunt slechts het hoognodige op de kaarten te vermelden en leerlingen niet met informatie te overvoeren; een principe dat tot op de huidige dag zeker nog standhoudt in wat sinds 2003 de Basis (voorheen: Kleine) Bosatlas genoemd wordt.

De eerste Bosatlas verscheen uiteindelijk in 1877 onder de naam Bos' Schoolatlas der geheele aarde.

Bos' handgetekende atlas werd uitgegeven door de Groningse uitgever Wolters, die tot 2008 nog als uitgever vermeld werd, zij het dat de naam in 1968 als gevolg van een fusie met de eveneens Groningse uitgeverij Noordhoff werd gewijzigd in Wolters Noordhoff. Sinds 2008 wordt de atlas uitgegeven door Noordhoff Uitgevers, de nieuwe naam van Wolters Noordhoff, waarmee na 130 jaar de naam van Wolters moet wijken voor die van zijn destijds grootste concurrent.

Meester Bos heeft de Bosatlas 25 jaar lang, tot aan zijn overlijden in 1902, eigenhandig samengesteld en herwerkt. In het jaar van zijn dood verscheen de 15e druk.

Het werk van Bos is na zijn dood overgenomen en voortgezet door achtereenvolgens J.F. Niermeyer (1902-1922), B.A. Kwast (1923-1936), P. Eibergen (1929-1955) en F.J. Ormeling Sr. (1959-1976).

Tegenwoordig is de Bosatlas niet meer het werk van slechts één auteur maar van een meerhoofdige redactie, die werkt vanuit de burelen van uitgever Wolters-Noordhoff.

In 2014 verscheen de 54e editie.

Soorten[bewerken]

De atlas verschijnt tegenwoordig in verschillende gedaanten:

De Junior Bosatlas kent dan bovendien nog speciale werkatlassen voor Nederland, Europa en de Wereld.

Ook zijn er speciale Bosatlassen in omloop:

  • een facsimile van "Bos' Schoolatlas der geheele aarde" uit 1877 (de eerste uitgave), uitgegeven in 1977
  • een facsimile van het "Leerboek der Aardrijkskunde" uit 1876, uitgegeven in 1977
  • "Bosatlas van de Wereldgeschiedenis"
  • Bosatlas van de geschiedenis van Nederland
  • "De wereld volgens de Bosatlas"
  • een mini-uitgave getiteld "Boskabouter"
  • De Bosatlas Nederland Van Boven (2013 Noordhoff Atlasproducties / VPRO)