Dam Holwerd-Ameland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dam Holwerd-Ameland
Dam naar Ameland op kaart, 2019
Algemene gegevens dam
Plaats in de Waddenzee tussen Holwerd en Ameland, Friesland
Type Verbindingsdam
Lengte 7000 m
Bouw
Bouwperiode 1870-1872
Dam naar Ameland in de Bosatlas (1877).

De Dam Holwerd-Ameland was een dam in de Waddenzee tussen Holwerd en Ameland in de provincie Friesland.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De verbindingsdam begon op het vasteland aan de noordzijde van het dorp Holwerd. De dam naar Ameland had een lengte van ongeveer zeven kilometer. Twee kilometer ten zuidoosten van het dorp Buren eindigde de dam bij de dijk Waddendijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Jonkheer Pieter Jan Willem Teding van Berkhout had plannen voor landaanwinning op de Friese wadden. Om de aanslibbing te bevorderen en het slik vast te leggen moest er een dam over het wantij worden aangelegd. In 1870 werd de NV Maatschappij tot Landaanwinning op de Friesche Wadden opgericht. Teding van Berkhout werd de directeur. De dam kwam gereed in 1872. De dam stak maar een halve meter uit boven het hoogtij. In de eerste Bosatlas van 1877 werd de dam naar Ameland ingetekend als een rechte brede lijn.

In oktober 1881 sloeg een storm een groot gat in de dam.[1] De dam werd hersteld, maar in april 1882 volgde weer een storm. Er was geen geld meer om de dam opnieuw te herstellen. De restanten van de dam zijn bij laagtij op enkele plaatsen nog te zien. De dam is met wadlopen nog te volgen.

Voor de veerdienst tussen Holwerd en Ameland werd voor de veerdam met een lengte van twee kilometer een deel van de oude dam gebruikt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dam Holwerd-Ameland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.