Overschild (waterschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overschild
Waterschap in Nederland
Locatie
Provincie Groningen
Coördinaten 53°16'20"NB, 6°47'26"OL
Oppervlakte 1145 ha  
Geschiedenis
Opgericht 1901
Opgeheven 1915
Opgegaan in Overschild-Tetjehorn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Overschild of Overschildjerpolder is een voormalig waterschap in de provincie Groningen.[1][2]

De polder had drie molens, waarvan twee uitsloegen op het Schildmeer en een op het Afwateringskanaal. De eerste poldermolen is gebouwd in 1815 door de participanten van de Schildjerpolder; hij werd vernieuwd in 1855 en stond toen bekend als 'Sebastopol'. Een tweede molen - de 'Blauwe Molen' - verrees rond 1900 aan het Afwateringskanaal van Duurswold. Aan het Schildmeer werd bovendien rond 1900 een derde molen gebouwd.

Door de aanleg van het Eemskanaal werd de Hoeksmeersterpolder in tweeën geknipt. Het zuidelijke deel werd op 20 mei 1868 een zelfstandig waterschap met de naam Zuider Hoeksmeersterpolder.[3] Dit besluit werd echter in augustus 1870 ingetrokken, de gronden werden toegevoegd aan de Overschildjerpolder. In 1901 werd de naam van het schap gewijzigd in Overschild.

Het waterschap was gelegen rond het dorp Overschild. De noordwest grens lag bij het Eemskanaal, de noordoostgrens 300 m westelijk van de weg de Graauwedijk en 1 km oostelijk van de Meerweg, de zuidgrens lag bij het Schildmeer en het Afwateringskanaal van Duurswold, de westgrens verliep grillig van het Slochterdiep tot het punt waar de Woltersumer Ae bij het Eemskanaal komt.

In 1915 ontstond door een fusie met het waterschap Tetjehornderpolder het nieuwe waterschap Overschild-Tetjehorn. Waterstaatkundig gezien ligt het gebied sinds 2000 binnen dat van het waterschap Hunze en Aa's.