HOV1 Eindhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Traject
NLbusKBHFa 0,0 Busstation Neckerspoel (NS station)
KRZu Boschdijktunnel (Staatslijn E)
NLbusHST 0,7 Piazza
NLbusHST 1,3 Philips-stadion
NLbusHST 1,9 Glaslaan
NLbusHST 2,4 Strijp-S/Ir. Kalfsstraat
NLbusHST 2,9 Cederlaan
BRÜCKE1 Ring Eindhoven
NLbusHST 3,4 Evoluon Pfeil unten.svg
TUNNEL1 Tilburgseweg
NLbusHST 3,5 Evoluon Pfeil oben.svg
NLbusHST 4,0 Bredalaan
NLbusHST 4,7 De Hurk
hKRZWae Beatrixkanaal
SKRZ-Au A2
NLbusHST 5,7 Landforum
BS2+lBS2+r
NLbusHSTSTR 6,3 Grasrijk
NLbusHSTSTR 6,8 Meerrijk
NLbusHSTSTR 7,3 Zandrijk
NLbusHSTSTR 7,7 Cargo Forum
BRÜCKE2STR Flight Forum
NLbusHSTSTR 8,2 Flight Forum
BRÜCKE2STR Flight Forum
BSicon STR.svg
STR + NLbusKHSTe
BSicon .svg
+ STR
8,6 Luchthavenweg Pfeil oben.svg
BS2+lBS2+rcBS2+r
NLbusHSTSTRSTR 8,9[1] Eindhoven Airport
BSicon .svg
+ STRl
BSicon STRc2.svg
STRc2 + STRr
BSicon .svg
+ STR3
BSicon .svgSTR+1STRc4
STR+GRZq Gemeente Eindhoven, Gemeente Veldhoven
NLbusHST 6,6 Polders
NLbusHST 7,2 Smelen
NLbusHST 7,9 Heemweg/Centrum
exNLbusHST 8,5 City Centrum
exNLbusHST 9,1[2] Bossebaan
exBS2+lexBS2+r
exSTRexNLbusHST De Naaldenmaker Pfeil oben.svg
exNLbusHSTexSTR Corvus/Mira Pfeil unten.svg
exSTRexNLbusHST Sondervick Pfeil oben.svg
exNLbusHSTexSTR Kometenlaan Pfeil unten.svg
exSTRexNLbusHST De Klokkenmaker Pfeil oben.svg
exSTRlexSTRr

HOV1 is de westcorridor[3] van het HOV in het in het openbaarvervoernetwerk van Eindhoven. HOV1 loopt van Station Eindhoven naar Strijp, waarna de lijn een tak heeft naar Meerhoven en Eindhoven Airport en een tak naar Veldhoven eindigend in Zonderwijk.

Op HOV1 wordt gereden met elektrische bussen (gemaakt door VDL) van 18 meter lang[4] met een trambel[5] (tot 11 december 2016 met Phileas-bussen) en bestaat grotendeels uit vrijliggende busbanen. Alleen het korte stukje tussen de halte luchthavenweg en de halte Airport, en het stuk in de Veldhovense Zonderwijk is nog geen vrije busbaan. Op de corridor rijden de lijnen 401 Eindhoven Airport, 402 Veldhoven Zonderwijk en 403 Veldhoven Oerle.

Het Eindhovense HOV-net zal in nabije toekomst uitgebreid worden met HOV2,[6] en later met lijnen naar Geldrop, Son, Eindhoven Airport via Woensel en Veldhoven via HTC.

Traject[bewerken]

Het traject begint bij Busstation Neckerspoel en loopt vervolgens langs de Fellenoord en zo naar de Boschdijktunnel. Vervolgens loopt de busbaan langs de Piazza over de Mathildelaan en zo naar het Philips Stadion. Dan volgt de route over het voormalige Philips- (en nu nieuwbouw) terrein strijp-s en gaat door naar de Cederlaan. Dan gaat de busbaan naar de aansluiting met de Ring. De busbaan gaat dan bij het Evoluon onder de Tilburgseweg door en loopt langs de Noord-Brabantlaan en over het Beatrixkanaal naar de A2. Het traject gaat onder de A2 door en loopt vervolgens langs het Landforum. Na het Landforum splitst de lijn zich in een tak naar Veldhoven en een tak naar Eindhoven Airport.[7]

Tak naar Eindhoven Airport[bewerken]

De busbaan loopt vervolgens over alle delen van het vliegveld, het goederengedeelte en het zakengedeelte naar de reizigersterminal. Vlak na de halte Luchthavenweg houdt de vrije busbaan op, en slaat de bus rechtsaf. Over een afstand van slechts enkele tientallen meters rijdt de bus tussen het gewone verkeer oostelijk om het parkeerterrein, om vervolgens op een eenrichtingsverkeer-busbaan van de eindhalte van de lijn vlak voor de reizigersterminal te komen. de bus rijdt dan weer verder over de eenrichtingsverkeer-busbaan en daarna weer tussen het gewone verkeer westelijk van het parkeerterrein naar de halte Luchthavenweg te rijden en zo terug naar het station.

Tak naar Veldhoven[bewerken]

De busbaan loopt langs de Meerhovendreef de gemeente Veldhoven in. Vervolgens loopt het traject langs de Traverse en de Heemweg naar het centrum van Veldhoven. Op de Heemweg eindigt het aangelegde traject van de vrije busbaan. De rest van het traject wordt al wel gereden door de bus en de bus voegt in bij het gewone verkeer. De bus rijdt verder over de Bossebaan, maakt vervolgens een ronde door de Zonderwijk en rijdt weer terug over hetzelfde traject.

Phileas[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Phileas (OV) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Over het traject reden tot 11 december 2016 de Phileas-bussen. Het traject was oorspronkelijk bedoeld als een goedkope tegenhanger van de tram. De bus zou dan automatisch over een voorgeprogrammeerde route, die geverifieerd wordt door middel van in het wegdek verwerkte magneten, moeten rijden. Dit zou dan werken met zogenaamde FROG-techniek. Tegenwoordig rijden de bussen niet automatisch en is er weinig verschil tussen de Phileas en andere HOV-trajecten.