Uithoflijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Uithoflijn
Totale lengte 8 km
Spoorwijdte 1435 mm
Huidige status In aanleg
Type spoorweg Sneltram
Aantal sporen 2
Baanvaksnelheid 70 km/h
Traject
uSTR Utrechtse sneltram van Nieuwegein
uSBHF Centraal-Jaarbeursplein
Eindpunt  60   61 
umxvSTRg+r
dBHF-LuexdBHF-R 00 Station Utrecht Centraal
vBRÜCKE-uexBRÜCKE Bleekstraat
vWBRÜCKE-uexWBRÜCKE Vaartsche Rijn
dBHF-LuexdBHF-R Station Utrecht Vaartsche Rijn
umxvSTRgr
uexBRÜCKE Albatrosstraat
uexmKRZ Opgeheven deel spoorlijn Hilversum - Lunetten
uexAKRZu Waterlinieweg
uexWBRÜCKE1 Fortgracht tussen Lunet 2 en Lunet 3
uexWBRÜCKE1 Kromme Rijn
uexSHST Stadion Galgenwaard
uexSHST Kromme Rijn
uexAKRZu A27
uexSHST Padualaan
uexSHST Heidelberglaan
uexSHST UMC/AZU
uexABZrf Eventueel doortrekken naar Zeist
uexSHST WKZ
uexAKRZu N412
uexSBHF P+R de Uithof - A28
De eerste Spaanse tram van het type Urbos 100 bestemd voor de Uithoflijn, bij de remise te Nieuwegein; 18 januari 2017.

De Uithoflijn (voorheen HOV Om de Zuid) is een in aanleg zijnde sneltramlijn van Utrecht Centraal naar de universiteitscampus De Uithof.[1] In plaats van de oorspronkelijk geplande HOV-busbaan wordt de 'Om de Zuid' een trambaan. Het algemeen bestuur van het BRU heeft op 18 april 2012 definitief het groene licht hiervoor gegeven. De Uithoflijn gaat deel uitmaken van het Utrechts HOV-netwerk.

Huidige verbinding Utrecht Centraal – De Uithof[bewerken]

Momenteel rijdt buslijn 12 van U-OV naar De Uithof. Deze lijn vervoert dagelijks zo'n 25.000 reizigers.[2] Buslijn 28, die ook naar De Uithof rijdt, maar dan door de binnenstad, via Neude, Janskerkhof en Biltstraat, is wel al volledig HOV.[3] Toch is de reistijd met lijn 28 nog 20 minuten tot de eerste halte op De Uithof, terwijl lijn 12 de eerste halte op De Uithof binnen een kwartier bereikt. De huidige route van buslijn 12, die vervangen wordt door de tramlijn, is slechts gedeeltelijk een vrije busbaan. Na de halte Bleekstraat slaan de bussen af en rijden ze gemengd met het autoverkeer via het Stadion en de Weg tot de Wetenschap naar de Uithof. Pas op De Uithof komen ze op de busbaan. Na de halte Padualaan komt de busbaan samen met de busbaan van lijn 28. Wel is het hele tracé geschikt gemaakt voor de speciale dubbelgelede 25 meter lange bussen van het type Van Hool AGG300.

Traject[bewerken]

Routeschema Uithoflijn in mock-up van de nieuwe trams.

De trams gaan vertrekken vanaf Station Utrecht Centraal, waar de lijn wordt aangesloten op de bestaande Utrechtse sneltram naar Nieuwegein en IJsselstein. Vanaf het station volgt het tracé de huidige busbaan langs het spoor richting Arnhem en 's-Hertogenbosch. Met ongelijkvloerse kruisingen volgt de lijn het spoor tot het in 2016 geopende Station Utrecht Vaartsche Rijn. Vlak daarna passeert de lijn de begraafplaats Soestbergen. Even voorbij het viaduct van de Waterlinieweg buigt de lijn af via sportpark Koningsweg naar Stadion Galgenwaard. Daar zal een overstap op lijn 41 (die over dezelfde route als de huidige lijn 12 naar het Stadion rijdt) mogelijk zijn.[2] Vervolgens zullen de trams langs de Weg tot de Wetenschap onder de A27 doorrijden naar de huidige busbaan op De Uithof, waar de lijn eindigt bij transferium De Uithof,[4] dat geopend is op 1 oktober 2013. Achter deze eindhalte komen opstelsporen. Inclusief deze opstelsporen is de lijn 8 km lang.

Politici van GroenLinks in de gemeente Zeist zouden de lijn graag naar Zeist doorgetrokken zien.[5] De aanleg van de Uithoflijn is in maart 2011 begonnen, in 2018 wordt de lijn in gebruik genomen.[6]

Geraamde kosten[bewerken]

De kosten van aanleg van de trambaan Utrecht Centraal – De Uithof, aanschaf van 27 trams en vernieuwing van de remise in Nieuwegein zijn circa 440 miljoen euro, waaraan het Rijk 110 miljoen euro bijdraagt.[7]

Exploitatie[bewerken]

Naar verwachting gaan medio 2018[8] de eerste trams rijden op deze 7,5 km lange lijn. Er gaan in de spits 16 trams per uur rijden, die het traject in 17 minuten afleggen (gemiddelde snelheid: 28 km/h). In de avonduren rijdt de tram slechts 4 keer per uur. Voorlopig gaat de tram alleen op werkdagen rijden, in de weekeinden worden bussen ingezet. Verwacht wordt dat er in 2020 45.000 mensen per dag gebruik gaan maken van de Uithoflijn. De trams van het type Urbos 100, geleverd door het Spaanse bedrijf Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) zijn lagevloertrams met een lengte van ca. 33 m, die met twee stuks gekoppeld gaan rijden. Voor de geplande exploitatie zijn 24 trams nodig (12 gekoppelde eenheden) plus 3 reservetrams. De trams zullen van de remise van de SUNIJ-lijn (bij Nieuwegein) gebruik gaan maken, die voor dit doel in 2016-2017 compleet vernieuwd wordt. Tevens komt er bij het eindpunt P+R de Uithof een opstelterrein voor 16 trams.

In 2020 komt er een doorgaande verbinding tussen Nieuwegein / IJsselstein en de Uithof. Omdat de trams van de oudere SUNIJ-lijn een hoge vloer hebben, en daarom de haltes hoge perrons hebben, kunnen de lagevloertrams nu niet van deze haltes gebruikmaken. Omgekeerd krijgen de haltes van de Uithoflijn lage perrons, dus ongeschikt voor de SUNIJ-trams. Voor de gewenste verbouwing van de lijn Utrecht – Nieuwegein / IJsselstein en aanschaf van 22 nieuwe 7-delige trams (verder gelijk aan die van de Uithoflijn) heeft de provincie Utrecht 141 miljoen euro uitgetrokken.[9] De uit 1983 daterende trams hebben inmiddels een revisiebeurt gekregen waardoor ze nog tot 2020 mee kunnen.

Aanleg begonnen[bewerken]

Bouwbord van de Uithoflijn langs de Weg tot de Wetenschap bij het Krommerijn zwembad; april 2013.
Uithoflijn in aanbouw ter hoogte van de Waterlinieweg (april 2017).

Begin juni 2012 maakte demissionair minister Melanie Schultz van Haegen bekend dat zij de 110 miljoen euro rijksgeld voor de nieuwe tramlijn niet wil overmaken, omdat de Tweede Kamer heeft gezegd dat er voor de verkiezingen geen besluiten over de verbreding van de A27 genomen mogen worden. Volgens de minister maken de A27, de Uithoflijn en de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) deel uit van een pakket en kunnen de plannen niet afzonderlijk worden gezien. Ondanks deze perikelen werd op 21 september 2012 officieel begonnen met de aanleg. Verkeerswethouder Frits Lintmeijer en Arjen Gerritsen van het BRU legden symbolisch een stuk spoor langs de Weg tot de Wetenschap bij het Krommerijnzwembad.

In oktober 2012 maakte demissionair minister Schultz bekend dat het budget voor de Uithoflijn alsnog losgekoppeld wordt van het budget voor de verbreding van de A27.[10] Hiermee lijkt het zeker dat de tramlijn afgebouwd wordt.

In februari 2013 meldde dezelfde (inmiddels niet meer demissionaire) minister Schultz dat de bijdrage voor de Uithoflijn een jaar wordt uitgesteld.[11] Het Bestuur Regio Utrecht zoekt nu naar mogelijkheden om de tram alsnog in 2018 op te leveren.[12]

In de periode 2012-2014 is vooral gewerkt aan het aanpassen van wegen om ruimte te maken voor de tramlijn. Ook werd op een groot deel van het tramtraject de onderbouw (bruggen, fundering, zandlichaam) aangelegd.

Op 1 december 2014 werd bekend dat de Koninklijke BAM Groep de trambaan, bovenleiding en haltes gaat aanleggen in de periode eind 2015 tot 2017.

Trammaterieel[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Spaanse trams in Utrecht voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 1 december 2014 werd bekendgemaakt dat de Spaanse fabrikant Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) de trams gaat leveren. Het gaat hierbij om volledige lagevloertrams van het type Urbos 100. De lengte daarvan is 33 m en ze zijn 2,65 m breed. Er zijn per tram 62 zit-, 216 staan- en 2 rolstoelplaatsen. Soortgelijke trams rijden al (of gaan rijden) in steden als Amsterdam, Belgrado, Birmingham, Sydney en Zaragoza. De levering van de trams startte in december 2016.

Op 18 januari 2017 was de eerste tram bij de remise in Nieuwegein door het publiek te bezichtigen. Bij die gelegenheid werd bekend gemaakt dat er nog 22 7-delige trams bijbesteld worden.[13][14][15][16]

Externe links[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

 1. Website gemeente Utrecht
 2. a b Infraprojecten gemeente Utrecht
 3. Website gemeente Utrecht
 4. AD Utrechts Nieuwsblad: Plek voor tram bij transferium De Uithof, Trajectum 29 januari 2009
 5. Website GroenLinks Zeist
 6. Website Uithoflijn - Infrastructuur
 7. Feiten en cijfers over de Uithoflijn
 8. Partners Stationsgebied passen uitvoeringsplanning aan CU2030.nl
 9. Utrecht beter bereikbaar sneltram, www.provincie-utrecht.nl; 28 oktober 2016.
 10. Schultz koppelt geld Uithoflijn los van A27, RTV Utrecht. 10 oktober 2012
 11. Bouw Uithoflijn en knooppunt Hoevelaken vertraagd, RTV Utrecht, 13 februari 2013
 12. Uitstel Uithoflijn stelt PvdA-jongeren teleur RTV Utrecht, 15 februari 2013
 13. Eerste tram Uithoflijn aangekomen, www.uithoflijn.nl; 9 december 2016.
 14. Eerste nieuwe tram in Nieuwegein gearriveerd, www.digitaletram.nl; 9 december 2016.
 15. Utrecht beter bereikbaar met sneltram, www.provincie-utrecht.nl; 28 oktober 2016.
 16. Nieuwe trams www.provincie-utrecht.nl, 18 januari 2017.