Naar inhoud springen

Transferium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een transferium is een P+R parkeergelegenheid aan de rand van een stad om de parkeerdruk van het stadscentrum en de files op de wegen naar de stad te verminderen. Deze voorziening is specifiek voor reizen naar het stadscentrum.

Men kan na het parkeren voordeliger met het parkeerkaartje of een in het aansluitende voertuig te kopen kaartje naar het stadscentrum reizen met bus/trein/tram of metro. Deze diensten zijn zeer frequent.

De naam transferium is ontstaan in de jaren 1980. De Rijksoverheid had grootse plannen en wilde overstappunten ontwikkelen met veel functies. Toen de hooggespannen verwachtingen niet uitkwamen, verslapte de aandacht. Inmiddels hebben diverse steden een netwerk van P+R locaties rondom de stad, zoals Groningen, 's-Hertogenbosch en Rotterdam. Bijna overal is de term 'transferium' losgelaten en wordt de term 'P+R' gehanteerd.

Transferium Pettelaarpark in 's-Hertogenbosch

Enkele locaties van Nederlandse transferia met openbaar-vervoerverbindingen:

De Vlaamse overheid legt onder de naam Park+Ride vergelijkbare ruime parkeermogelijkheden aan. Zie aldaar. Het begrip transferium is er niet gebruikelijk. Met transferium wordt in Vlaanderen eerder een groot OV-knooppunt bedoeld waar men kan overstappen tussen verschillende vervoersmodi.